ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
02-06-2013, ora 10:03

Proiect legislativ pentru introducerea coplatii pentru abuz de alcool si stupefiante

Articol de Madalina Irimia

Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce prevede introducerea coplatii pentru abuz de alcool si stupefiante pentru cei care benefiaza de tratament in serviciile de urgenta in urma consumului de alcool si droguri. Deputatul considera ca nu e normal ca varstnicii si oncologicii sa plateasca coplata in timp ce pentru cei 60000 de consumatori de alcool si droguri sa platim cu totii anual 25 de milioane de euro.

Acest proiect de act normativ este atat o modalitate de preventie a cresterii consumului de alcool si droguri dar si o modalitate de a compensa eforturile majore facute de societate in terapia acestei patologii legate de abuz.

Concret coplata pentru abuz de alcool si droguri se deconteaza la iesirea din spital, are valoarea de 500-1000 de lei sau 50 -100 de ore de munca la prima prezentare si se dubleaza la repetarea abuzului in mai putin de un an iar sumele colectate vor fi utilizate de unitatile sanitare. Ea reprezinta decontarea examenului clinic si paraclinic, a determinarilor toxicologice si a masurilor terapeutice efectuate in unitatile sanitare in cazul pacientilor cu abuz de alcool sau consum de stupefiante si poate fi modificata prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al justitiei. Cheltuielile anuale legate de abuzul de alcool sau droguri a aproape 60000 de pacienti depasesc 25 de milioane de euro, peste 80%dintre acesti pacienti sunt neasigurati si chiar daca ar exista o asigurare aceasta nu ar trebui sa se refere la excesul de alcool sau droguri”, a declarat Ciuhodaru.

Medicul iesean a precizat ca:

1. Numarul urgentelor medicale legate de consumul de alcool este in continua crestere. Am ajuns sa tratam la nivel national zilnic in medie peste 150 de pacienti in urma consumului de alcool. Mai precis consumul excesiv de alcool reprezinta intre 20 si 40% din cazurile de solicitare a asistentei medicale si peste 50000 de pacienti au beneficiat de tratament gratuit in unitatile de primire a urgentelor.

2. Ne situam peste media europena cu cei 18,5 litri de alcool consumati anual si pe locul doi la binge drinking (o forma episodica de consum excesiv de alcool). In aceste conditii un sfert din cele 2.000.000 de persoane ce consuma excesiv de alcool ajung cel putin o data pe an la spital

3. Si numarul urgentelor medicale legate de consumul de droguri este in continua crestere. Am ajuns sa tratam zilnic la nivel national in medie cinci pacienti pe zi. Mai precis 2163 de pacienti au beneficiat de tratament gratuit in unitatile de primire a urgentelor si ambulatoriu iar mai bine de jumatate din acestia au necesitat internare )mai precis 64%) chiar daca nu platesc niciun fel de asigurari de sanatate.

4. Constatam cresterea cu 194% a numarului de urgente medicale ca urmare a consumului de droguri de sintezp chiar daca opiacele se mentim in topul drogurilor pentru care se solicita asistenta de urgenta.

5. In doar trei ani prevalenta consumului de droguri s-a triplat ajungand la in 2012 la 4,3% din populatie iar in mediul universitar aceasta a ajuns la 22%;

6. In Romania se consuma lunar 1080000 de doze de opiacee si sunt in evidente 600000 de consumatori si nu mai poate surprinde pe nimeni ca cei care consuma zilnic droguri sub forma injectabila ajuns si la UPU.

7. Principiul solidaritatii pe care se bazeaza legea sanatatii a fost transformat in discriminarea pozitiva a acestor cazuri pentru ca, in timp ce pacientii bolnavi de cancer nu au mediamente iar varstnicii sunt supusi coplatii, preferam sa deconteze aceste cheltuieli din fondul si asa redus al asigurarilor de sanatate.

Foto: economica.net

     
Tag-uri: coplata, sanatate, alcool
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii