STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
18-06-2015, ora 08:36
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Program subfinantat la Iasi. Medicii vor primi doar o treime din suma pentru testarea auditiva a bebelusilor
Articol de Cristian Amariei Programul de screening auditiv la nou-nascuti este in pericol la Iasi. Medicii se plang ca anul acesta au primit de la Ministerul Sanatatii de trei ori mai putini bani si ca progamul national, de care ar trebui sa beneficieze 7.000 de bebelusi, ar putea fi oprit. Banii alocati nu le ajung nici pentru consumabilele necesare, nici pentru cheltuiala cu personalul medical.
Programul de screening auditiv neonatal a fost initiat la Iasi in urma cu 7 ani. Anul trecut, a fost testat auzul a 98 la suta dintre copiii nascuti in maternitatile din Iasi. Programul ar putea inceta insa pentru ca, pentru urmatoarele trei trimestre, sunt alocati numai 22.000 de lei. Suma este de trei ori mai mica decat ar trebui.
Sebastian Cozma, seful Clinicii de Audiologie si Vestibulogie Iasi: "pentru copilul prematur de la 30 si ceva de lei, nu stiu exact cat era, pe copil pentru ca acesta vine de mai multe ori, are mai multe vizite, a scazut la 10 lei in normele actuale. Noi stim ca nu ne vom putea permite, de exemplu, sa cumparam consumabile in acest an. Ce facem cu programul de screening fara consumabile, calibrarile echipamentelor, daca se strica o sonda de testare?!"
Existenta programului de screening auditiv neonatal ofera o sansa in plus copiilor. La fiecare o mie de bebelusi, 3 se nasc cu probleme de auz. Iar posibilitatea ca afectiunea lor sa fie remediata depinde de cat de repede este tratata. Un exemplu este cazul Sofiei. in urma screeningului auditiv facut la nastere, a fost diagnosticata cu hipoacuzie severa profunda neurosenzoriala. A fost protezata auditiv cu aparat extern, iar acum aude normal.
"Cu cat incepi mai devreme la un copil sa-i rezolvi problemele medicale, cu atat sansa lui sa se apropie de normalitate este mult mai mare. La fel, daca nu protezezi din timp, se pierde timp pretios in recuperarea si in castigul neuromotor al copilului," spune Viorica Ilici, mama Sofiei.
"Economic vorbind, sunt studii care arata clar ca investitia guvernamentala in diagnostic si interventie precoce este profitabila intrucat acel individ studiaza normal, produce pentru stat toata viata lui in loc sa aiba un regim de asistat social," a adaugat Sebastian Cozma, seful Clinicii de Audiologie si Vestibulogie Iasi.
Anul trecut, in cadrul screeningului a fost testat auzul a peste sapte mii de nou-nascuti.
SursA: digi24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email