A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737599907.203.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Primul muzeu al unei universitati din Romania, infiintat in urma cu 98 de ani la Iasi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
23-09-2014, ora 08:14

Primul muzeu al unei universitati din Romania, infiintat in urma cu 98 de ani la Iasi

Articol de Madalina Irimia
Conceput in spiritul continuarii eforturilor initiate in urma cu peste un veac de savanti precum Teohari Antonescu si Orest Tafrali, Muzeul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” este primul muzeu destinat pastrarii bunurilor culturale din spatiul academic romanesc.

Muzeul Universitatii a luat nastere in 1916 si era dedicat conservarii antichitatilor intrate in patrimoniul universitatii ca urmare a excavatiilor arheologice din arealul culturii Cucuteni si al cetatilor grecesti de la Marea Neagra. Muzeul a functionat pana la 26 octombrie 2010 si si-a reluat activitatea de la 1 decembrie 2011, noua formula de organizare implicand o importanta transformare, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ.

In perioada dintre cele doua razboaie mondiale multe dintre initiativele destinate prezervarii si valorificarii patrimoniului academic au apartinut lui Ilie Minea, cercetator care s-a aratat interesat mai ales de piesele apartinand epocii medievale moldovenesti. Dupa al Doilea Razboi Mondial toate aceste materiale au intrat in custodia Muzeului de Istorie a Moldovei, institutie subordonata Ministerului Culturii.
Interesul pentru pastrarea tuturor marturiilor privitoare la activitatea universitatii pot fi consemnate odata cu inceputurile institutiei, atunci cand in fruntea acesteia s-a aflat Titu Maiorescu, rector intre anii 1863 si 1867. Initiativele privind conservarea si valorificarea stiintifica a bunurilor culturale, prin intermediul unor publicatii specializate, s-au concretizat insa mai tarziu, pe masura ce asezamantul academic iesean si-a afirmat o identitate specifica.
Preocuparile pentru salvarea patrimoniului istoric al celei mai vechi institutii de invatamant superior din tara s-au intensificat sub impactul transformarilor dramatice prin care a trecut societatea romaneasca in secolul XX. Acestea au dus la distrugerea unor marturii importante, in special a elementelor de infrastructura, precum diverse cladiri sau piese de mobilier, materiale didactice si cursuri universitare. O serie de alte surse au ajuns in diverse arhive particulare sau s-a procedat la fragmentarea exponatelor si a documentelor prin repartizarea lor in custodia unor institutii publice”, a explicat conf.univ.dr. Bogdan Maleon, directorul Muzeului Universitatii.

Transferarea documentelor administrative antebelice catre Arhivele Nationale ale Romaniei — Serviciul Judetean Iasi, unde au fost grupate in fondurile “Rectorat” si cele corespunzatoare facultatilor a constituit o intreprindere pozitiva. Din pacate, nici in acest cadru nu a fost posibila clasificarea, conservarea si restaurarea intr-o maniera corespunzatoare a tuturor marturiilor documentare privind evolutia invatamantului superior iesean.

Prelucrarea stiintifica a surselor reprezinta o componenta intrinseca oricarei activitati de cercetare a trecutului, astfel incat centralizarea si sistematizarea datelor trebuie sa constituie o prioritate pentru universitatea noastra. Din acest punct de vedere se impune reorganizarea institutiei specializate in gestionarea patrimoniului academic si profesionalizarea activitatilor desfasurate la nivelul sau.
in aceasta opera trebuie sa se tina cont de faptul ca muzeele universitare reprezinta o expresie a prestigiului institutional si totodata un catalizator al comunitatii academice. Asemenea spatii formative detin rolul de factor coagulant al fiecarei promotii, constituind pentru absolventi principalul reper intelectual identitar”, spune conf.univ.dr. Bogdan Maleon.

Institutia, care detine statutul de departament in cadrul universitatii, cumuleaza dubla traditie a valorificarii materialelor rezultate din cercetarile arheologice si a celor care apartin de istoria vietii academice. Pornind de la aceasta mostenire istorica si simbolica, Muzeul Universitatii este organizat in doua sectii, una arheologica si alta academica, aflate intr-o relatie de complementaritate.
Muzeul Civilizatiei Cucuteni reia traditia Muzeului de Antichitati, infiintat in 1916 de profesorul Orest Tafrali si desfiintat de regimul comunist, fiind constituit in urma explorarilor intreprinse de echipe arheologice din mediul academic iesean si gratie donatiei Fundatiei “Cucuteni pentru Mileniul III”. Cea de-a doua sectie, Muzeul Academic, include exponate vechi cu valoare simbolica precum decoratii, sigilii oficiale, steagurile primelor facultati, precum si o serie de documente, medalii, fotografii, editii princeps ale unor lucrari reprezentative, vechi piese de laborator obtinute recent prin donatii, achizitii si custodii.

Liantul dintre aceste componente administrative e asigurat de o conceptia unitara, potrivit careia activitatea de conservare si expunere urmeaza sa fie dublata de realizarea unui cadru propice cunoasterii trecutului universitatii, sub toate aspectele sale. Functionam si ca un spatiu formativ si de promovare a schimburilor universitare, gratie constituirii unei platforme de cercetare consacrate trecutului institutiilor de invatamant superior si culturii universitare. Rezultatele acestor eforturi de cunoastere sunt valorificate prin intermediul unor manifestari stiintifice, iar cele mai pretioase contributii publicate in cadrul revistei muzeului”, afirma conf.univ.dr Bogdan Maleon.

Sursa: financiarul.ro
     
Tag-uri: iasi, muzeul UAIC, istorie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii