ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
17-05-2013, ora 11:56

Presedintele Consiliului Judetean si Ministrul Mediului au semnat contractul de finantare pentru proiectul SMID

Articol de Cristian Amariei

Joi, 16 mai, a fost semnat contractul de finantare aferent proiectului major „Sistem de management integrat al deseurilor in Judetul Iasi (SMID)”, finantat prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu 2007 – 2013. Anterior evenimentului, Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, si Gheorghe Nichita, Primarul Municipiului Iasi, au efectuat o vizita la depozitul ecologic de la Tutora si pe santierul proiectului de reamenajare a raului Bahlui.

Am avut marea bucurie de a semna impreuna cu doamna Ministru Rovana PLUMB contractul de finantare pentru proiectul cu cea mai mare valoare a finantarii europene implementat de Consiliul Judetean Iasi. Acest proiect va aduce Iasul pe lista scurta a judetelor care vor respecta normele europene in ceea ce priveste conditiile de mediu. In urmatorii trei ani, cat este durata de implementare a proiectului, se va pune la punct un sistem complet si complex de management al deseurilor care va imbunatati calitatea vietii si pe cea a mediului inconjurator. Multumesc doamnei Ministru pentru ca ne-a ajutat in procesul de deblocare a acestui important proiect. De la mijlocul anului trecut si pana in prezent am muncit mult, iar acum toate licitatiile sunt in sistemul electronic al achizitiilor publice. Sper ca vara aceasta sa semnam toate contractele de la licitatiile prevazute in proiect”, a declarat Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Valoarea grantului european este de circa 50 milioane de euro, partea de cofinantare necesara desfasurarii proiectului, in valoare de aproximativ 20 milioane euro, urmand a fi asigurata de Consiliul Judetean Iasi. Scopul proiectului este reprezentat de completarea infrastructurii si a echipamentelor existente cu investitii care sa conduca la asigurarea unui sistem de management integrat al deseurilor la nivel de judet, prin care se va realiza atingerea standardelor minime pentru conformarea cu cerintele legislative ale Uniunii Europene referitoare la sectorul de mediu, precum si respectarea angajamentelor Romaniei asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Prin implementarea proiectului SMID se urmareste atingerea urmatoarelor tinte:

- Rata de acoperire cu servicii de salubritate oferite de operatori autorizati de 100%;

- Cresterea gradului de reciclare al deseurilor de ambalaje;

- Reducerea cantitatii de deseu biodegradabil depozitat;

- Inchiderea depozitelor urbane neconforme.

Proiectul SMID cuprinde urmatoarele obiective de investitii:

- Pubele si containere pentru colectarea deseurilor in Judetul Iasi;

- Vehicule de lung curier pentru transportarea deseurilor la facilitati;

- Statii de transfer: Baltati si Ruginoasa;

- Statii de sortare: Ruginoasa (statie noua) si Tutora (finalizarea statiei existente si construirea unei statii noi);

- Statie de compostare: Tutora;

- Statie de Tratare Mecano-Biologica (MBT): Tutora;

- Construirea subcompartimentului 3 al Depozitului ecologic Tutora;

- Inchiderea depozitelor neconforme: Pascani - Valea Seaca, Targu Frumos - Adancata, Harlau si Tomesti.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii