A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720185192.3154.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Prefectura Iasi cere de la guvern dezpagubirea fermierilor, pentru culturile afectate de canicula
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-07-2012, ora 13:39

Prefectura Iasi cere de la guvern dezpagubirea fermierilor, pentru culturile afectate de canicula

Articol de Anca Gabriela Cretu

Astazi de la ora 15.30, membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta(CJSU) se vor intruni la o nou sedinta. Subiectul intalnirii vizeaza masurile care pot diminua cauzele caniculei asupra culturilor agricole.

Directia pentru Agricultura a judetului Iasi (DAJ) a inaintat prefecturii o centralizare a suprafetelor agricole compromise. Sunt afectate de canicula 144 289 hectare (ha), din care doar 28 661 ha sunt asigurate. Sunt afectate in proportie de 100%: 527 ha de rapita si 672 ha de porumb, care sunt asigurate. Au mai fost afectate si culturile de orz, sfecla de zahar si floarea soarelui.

Seceta a afectat destul de grav culturile din judetul Iasi. Am primit o evidenta de la DAJ pe care urmeaza sa o trimitem Ministerului Agriculturii. Vom propune aprobarea hotararii de guvern pentru alocarea de despagubiri. La nivelul guvernului au fost luate cateva masuri, care se regasesc si in cadrul judetului Iasi, unde sunt foarte multe culturi compromise. Astazi in cadrul sedintei CJSU, se va discuta despre problemele cauzate de temperaturile ridicate din ultima perioada”, a declarat subprefectul judetului Iasi, Bogdan Abalasi.

Printre masurile CJSU pentru diminuarea efectelor caniculei asupra culturilor agricole se numara:

1. Amenajarea de perdele si umbrare pentru animale;

2. Identificarea si amenajarea unor surse suplimentare de adapare a animalelor aflate la pasune;

3. Amenajarea, la nivelul fiecarei comune, a unor camere frigorifice pentru pastrarea cadavrelor de animale, pana cand sunt preluate de unitatile de neutralizare a deseurilor de origine animala;

4. Acordarea sprijinului necesar medicilor veterinari imputerniciţi si personalului sanitar veterinar pentru efectuarea vaccinării contra antraxului a tuturor efectivelor speciilor de animale;

5. Autoritatile publice locale, in colaborare cu organele sanitare veterinare, sa aduca la cunostinta proprietarilor de animale ca au urmatorele obligatii:

- sa sesizeze si sa anunte medicul veterinar primele cazuri sau suspiciuni de boala;

- sa izoleze animalele bolnave sau suspecte de boala;

- in cazul sacrificarilor de urgenta sa nu valorifice carnea, fara a fi examinata de catre medicul veterinar;

6. Instituirea, la nivel local, a unui control mai sever al circulatiei animalelor si obligativitatea prezentarii la vaccinare, de catre proprietarii de animale, a animalelor pe care le detin.

Foto: alba24.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Maria,  14.12.2012 09:42

Oau, despagubirea, bre, nu DEZ...

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii