ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-02-2014, ora 15:38

Prefectul Iasului solicita primarilor sa ia masuri de preintampinare a unor posibile inundatii

Articol de Cristian Amariei

Avand in vedere ca perioada de primavara este caracterizata prin caderea unor cantitati importante de precipitatii, topirea zapezii si fenomene de inghet-dezghet care ar putea conduce la potentiale inundatii, se impun o serie de masuri si actiuni care au ca scop pregatirea comunitatilor pentru gestionarea unor eventuale situatii de urgenta. Institutia Prefectului - Judetul Iasi a transmis tuturor primariilor din judet un set de masuri care sa fie luate in perioada urmatoare, in functie de specificul fiecarei localitati in parte.

Autoritatile locale trebuie sa acorde o atentie deosebita masurilor de prevenire a inundatiilor din scurgeri de pe versanti prin:

- realizarea si intretinerea santurilor si rigolelor de scurgere a apelor pluviale;

- indepartarea deseurilor si a materialului lemnos din albiile si de pe malurile cursurilor de apa, si in special a celor existente in sectiunile de scurgere a podurilor si podetelor;

- indepartarea materialului lemnos existent pe cursul formatiunilor torentiale din zona localitatilor.

Deoarece, in anii anteriori, topirea brusca a zapezii si caderile de precipitatii, au condus la avarii ale iazurilor de decolmatare si ale unor iazuri piscicole, este necesara verificarea starii tehnice si functionale ale acestora.

De asemenea, trebuie organizata supravegherea permanenta a zonelor critice identificate in cadrul actiunii de verificare a starii tehnice si functionale a lucrarilor cu rol de aparare impotriva inundatiilor, pentru situatia in care vor fi prognozate cresteri importante de debite si niveluri pe cursurile de apa.

Constituirea stocurilor minime de materiale si mijloace de aparare impotriva inundatiilor si instruirea membrilor Serviciilor Voluntare pentru Situatii de Urgenta, reprezinta alte masuri importante ce trebuie luate la nivelul fiecarei localitati pentru limitarea efectelor inundatiilor.

Nu in ultimul rand este necesara asigurarea functionarii la capacitate a amenajarilor de desecare din incintele indiguite, cunoscut fiind faptul ca in perioada de primavara se produc frecvent inundatii din ape interne.

Foto: agroromania.manager.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii