A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720189961.2462.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Piata berii, analizata astazi la Iasi de Asociatia Berarii Romaniei (FOTO)
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
26-06-2012, ora 16:42

Piata berii, analizata astazi la Iasi de Asociatia Berarii Romaniei (FOTO)

Articol de Alexandra Stefanescu

Piata berii din Romania a fost analizata astazi la Iasi intr-o conferinta de presa de reprezentantii Asociatiei Berarii Romaniei, din care fac parte cei mai mari producatori de bere.

Fabricata din ingrediente naturale (cereale maltificate si nemaltificate, hamei, drojdie si apa), reteta berii a trecut cu naturalete de la o epoca la alta, experimentand diverse gusturi, arome si purtand amprenta fiecarei generatii de berari.

Dintotdeauna, procesul de fabricare a berii se bazeaza pe un principiu foarte simplu: fermentarea naturala a zaharurilor si extractia cerealelor maltificate cu ajutorul apei fierbinti. Varietatea cerealelor pe care berarii le au la dispozitie, de la orz, grau sau porumb, la orez, care domina productia de bere din Asia, i-au determinat pe acestia sa experimenteze combinatii cat mai diverse, astfel incat rezultatul final sa aiba acel gust unic, recognoscibil si totodata diferit pentru fiecare marca de bere in parte. In prezent, exista aproximativ 20.000 de marci de bere in lume, produse in peste 180 de stiluri, in functie de amestecul de cereale folosit, procesarea ingredientelor principale si temperatura folosita in procesul de fermentatie.

Pe lista beneficiilor dovedite atribuite consumului de bere se regasesc: reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, a pietrelor la rinichi, a osteoporozei, a ulcerului, dar si a diabetului de tip II. Mai mult, pe langa efectul racoritor, berea are puterea de a reduce senzatia de sete si de a rehidrata organismul dupa efort fizic, fara sa ingrase (continutul sau caloric este redus, de doar 43 kcal/100 ml). Ingredietentele sale naturale transforma berea intr-o sursa de antioxidanti, vitamine de tip B, fibre si siliciu, facand-o parte a unui stil de viata sanatos.

Datele recente referitoare la evolutia pietei confirma un trend negativ care incepand din 2008 marcheaza industria berii din Romania, conducand la intocmirea unui bilant nefavorabil. Puternic lovita de criza economica care a indus o scaderea majora a puterii de cumparare a romanilor, piata berii s-a confruntat in ultimii ani cu o contractie importanta la nivelul consumului, scaderea cumulata in anii 2009 si 2010 atingand 16%. Perioada de acalmie din 2011, cand piata a dat semne de stabilizare, a fost inlocuita in chiar primele trei luni ale anului 2012 de reluarea declinului. Scaderea consumului de bere la nivelul pietei a avut in cei deja patru ani de recesiune profunde implicatii negative la nivelul intregii industrii a berii, in special de natura sociala. Astfel, in doar trei ani, numarul locurilor de munca generate de industria berii la nivelul intregii economii a tarii, direct si indirect, s-a redus cu un procent important, de 21%, scazand de la 96.400, la 76.000.

In ciuda conditiilor grele, industria berii ramane un sector patriotic al economiei Romaniei. Peste 98% din berea consumata de romani este produsa la ei in tara, la nivelul pietei berii inregistrandu-se cel mai mic nivel al importurilor din industria alimentara.

Desi au traversat si traverseaza o perioada grea, producatorii de bere au ramas importanti contribuitori la bugetul de stat al Romaniei, 45% din pretul unei beri fiind reprezentat de taxe. Doar la nivelul anului 2010, un moment extrem de greu pentru industria berii, veniturile la bugetul de stat obtinute prin incasarile de TVA si alte taxe precum asigurarile de sanatate, contributii sociale etc., relationate productiei de bere si vanzarilor au fost estimate la 651 milioane de euro, conform studiului Ernst&Young, Contributia industriei berii la nivelul economiei europene, editia 2011.

Piata berii din Romania

• Un roman consuma anual 89 l de bere

• Un roman trebuie sa munceasca o jumatate de ora pentru o bere, in timp ce media europeana se situeaza la 8 minute

• Peste 98% din piata berii este acoperita de productia locala

• 4,4% din berea consumata in Europa este produsa in Romania

• La nivelul pietei berii se inregistreaza cel mai mic nivel al importurilor din industria alimentara

• Unul din doua judete ale Romaniei are o fabrica de bere (in prezent exista 20 de fabrici de bere pe teritoriul Romaniei)

• 66% din valoarea totala a productiei celor 20 de fabrici de bere este folosita pentru achizitia de bunuri si servicii din economia Romaniei

• 45% din pretul unei beri este reprezentat de taxe virate de producatori catre bugetul de stat

• Industria berii genereaza in Romania, direct si indirect, 76.000 de locuri de munca

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii