A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731804087.1719.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Peste 250 de femei vor fi pregatite pentru meseria de infirmiera in judete Iasi, Neamt, Bacau, Suceava, Vaslui
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
29-05-2014, ora 15:00

Peste 250 de femei vor fi pregatite pentru meseria de infirmiera in judete Iasi, Neamt, Bacau, Suceava, Vaslui

Articol de Alexandra Stefanescu

Asociatia Caritas Alba Iulia – Asistenta medicala si sociala in parteneriat cu Centrul Diacezan Caritas Iasi si Asociatia Four Change implementeaza incepand cu 1 Mai 2014 proiectul „Calificarea Femeilor in meseria de infirmier. O sansa pentru servicii medicale si sociale de calitate”. Timp de 18 luni, 765 femei cu nivel scazut de calificare din 3 regiuni de dezvoltare vor dobandi calificari relevante in domeniul medical care sa le asigure accesul la locuri de munca adaptate nevoilor si competentelor pe care le detin. Pe termen lung proiectul isi aduce o contributie directa la imbunatatirea sistemului medical si de asistenta sociala in cele 13 judete vizate de acest proiect.

Accesul inegal al femeilor la locurile de munca este direct corelat cu lipsa calificarilor necesare pietei muncii si insuficienta dezvoltare economica si sociala. Lipsa locurilor de munca, in special in mediul rural are ca efect direct un numar ridicat de persoane neocupate. Regiunea Nord – Este este una din cele mai putin dezvoltate economic din Romania, iar femeile din aceasta regiune cu nivel mediu si scazut de instruire isi gasesc foarte greu un loc de munca in special in comunitatile mici. Calitatea si acoperirea geografica extrem de redusa a serviciilor de sanatate si asistenta sociala si lipsa personalului mediu calificat care sa ofere aceste servicii, cu precadere infirmiere calificate, are efect direct asupra intregii societati. Datele cele mai recente ne arata ca in spitalele din Romania raportul infirmiere/pat fiind de 0.2, mult sub media europeana 1/1. Mai mult la nivel local lipsa infirmierelor este strans legata de dezvoltarea precara a serviciilor socio medicale la nivelul localitatilor mici-nu poti crea un serviciu daca nu ai personalul competent sa le furnizeze.

In cadrul proiectului:

- va fi realizat un Studiu despre segrearea profesioanala bazata pe egalitatea de sanse in ceea ce priveste profesiile, cariera si veniturile in sectorul sanatate si asistenta sociala. Studiul va analiza in profunzime accesul femeilor la profesiile din domeniul sanatate si social in cele 3 regiuni si va ajuta la identificarea micro-regiunilor in care este nevoie de personal specializat.

- Vor fi organizate cel putin 20 de sesiuni de informare organizate la Primarii sau in Spitale pentru informarea privind cursurile de calificare.

- vor fi calificate 765 de femei din mediul rural sau mediul urban care nu au calificarea necesara pentru a fi angajate ca infirmiere in cadrul serviciilor medicale sau socio-medicale furnizate in mediul rural/urban, femei care sunt angajate ca infirmiere, dar nu detin calificarea necesara,ceea ce determina un risc major de pierdere a locului de munca,femei fara loc de munca) vor participa la calificarea ce va urma standardele ocupationale pentru meseria de infimiera, nivel 2 calificare,COR 513 204.

- vor fi furnizate peste 33840 ore de formare (teoretice+practice) si 47 sesiuni de calificare in meseria de infimiera in 13 judete.

- va fi creata prima asociatie profesionala pentru infirmiere - Asociatia va avea rolul de a promova drepturile femeilor calificate ca infirmiere si de a participa la dezbateri publice ce vizeaza legislatia cu impact direct asupra drepturilor femeilor angajate ca infimiere. Membrii fondatori ai asociatiei vor fi selectati din randul femeilor participante la cursul de calificare.

- Vor fi organizate 3 seminarii regionale cu scopul de a promova conceptele fundamentale ale egalitatii de sanse si importanta educatiei in randul femeilor fara calificare.

- Va si realizata o campanie de constientizare care va aduce pe agenda publica dezbaterea privind sansele egale din domeniul sanatatii si social,importanta calificarilor pentru grupurile vulnerabile si importanta calificarii din perspectiva cresterii calitatii si dezvoltarii serviciilor

Proiectul se adresaza femeilor din judetele Alba Brasov Cluj Covasna Sibiu Harghita Mures Iasi Neamt Bacau Suceava Vaslui Hunedoara aflate in urmatoarea situatie de vulnerabilitate:

- femei din rural care nu au calificarea necesara pentru a fi angajate ca infirmiere in cadrul serviciilor medicale sau socio-medicale furnizate in mediul rural

- femei care sunt angajate ca infirmiere dar nu detin calificarea necesara

- femei din urban fara loc de munca.

Proiectul „Calificarea femeilor in meseria de infirmier o sansa pentru servicii medicale si sociale de calitate” este co-finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, Axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie DMI 6.3 ”Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii”, are o durata de 18 luni si un Valoarea total eligibila a proiectului : 5.881.056.90 RON, din care valoarea eligibila a finantarii nerambursabile este de 5.116.778.90 RON.

Foto: lactualite.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii