A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720109224.8191.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Peste 240 de biserici din tara au ca patroana spirituala pe Sfanta Cuvioasa Parascheva
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-10-2012, ora 05:11

Peste 240 de biserici din tara au ca patroana spirituala pe Sfanta Cuvioasa Parascheva

Articol de Diana Dumitriu

Peste 240 de biserici din tara au ca patroana spirituala pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, al carei hram de 64 de ani se sarbatoreste pe 14 octombrie, unele dintre lacasurile de cult fiind atestate inainte de 1641, cand moastele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iasi. Doua dintre acestea se afla in Sibiu - biserica din Talmacel si cea din Rasinari. De asemenea, multe biserici in constructie vor purta, in viitor, hramul Sfintei Parascheva.

Sfanta Cuvioasa Parascheva, cunoscuta si sub denumirea de Sfanta Vineri sau Vinerea Mare, este cea mai populara dintre toti sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei. Din cauza minunilor pe care le-a faptuit atat in timpul vietii, cat si dupa, Sfanta Cuvioasa Parascheva este cunoscuta ca ocrotitoarea Moldovei.

Cuvioasa Parascheva s-a nascut in localitatea Epivat, din Tracia, in prima jumatate a secolului al XI-lea. Inca de tanara a parasit casa parinteasca pentru a intra in monahism la o manastire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retragandu-se apoi in pustiul Iordanului, intr-o manastire de maici unde a ramas pana la varsta de 25 de ani, dupa care s-a intors in satul sau natal unde a mai trait inca doi ani, in post si rugaciune.

Moastele Cuvioasei au fost pastrate aproape 200 de ani intr-o biserica din Epivat, apoi la Tarnovo, iar in secolul al XVI-lea, sfintele moaste au fost duse la Constantinopol. In anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reusit sa le aduca la Iasi, asezandu-le in biserica Manastirii 'Sfintii Trei Ierarhi'. Aici au ramas pana dupa 1887, cand s-au finalizat lucrarile de construire a Catedralei Mitropolitane din Iasi.

Desi Sfanta Cuvioasa Parascheva este sarbatorita in intreaga Patriarhie Romana, ea este considerata ocrotitoarea Moldovei. Sfanta Parascheva este numita 'luminatoare casnica a Moldovei' pentru ca, de mai bine de trei secole si jumatate, ocroteste Moldova.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotarata de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1955. Tot atunci a fost stabilita si data de praznuire a Sf. Parascheva, pe 14 octombrie.

Din 1996 moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt scoase pe data de 14 octombrie din Catedrala mitropolitana in curtea din fata, intr-un loc special amenajat pentru ca pelerinii sa se poata inchina si ruga.

Cele mai multe lacase de cult care au hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, cunoscuta in popor si ca Sf. Vineri, se afla in Arhiepiscopia Sibiului, unde sunt 47.De asemenea, biserici sau manastiri cu hramul Sfintei sunt, in Arhiepiscopia Bucurestilor peste 33 de biserici au ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, 35 in Arhiepiscopia Iasilor, 18 in Arhiepiscopia Targovistei, 29 in Episcopia Buzaului si Vrancei, 24 in Episcopia Dunarii de Jos, patru in Episcopia Alexandriei si Teleormanului, cinci in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, 22 in Episcopia Romanului, 47 in Arhiepiscopia Sibiului, sase in Episcopia Maramuresului si Satmarului, 18 in Arhiepiscopia Timisoarei, cinci in Episcopia Caransebesului si alte sase in Mitropolia Basarabiei.

Foto: crestinortodox.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii