A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737587685.0917.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Palatul Culturii, redeschis publicului
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-04-2016, ora 08:16

Palatul Culturii, redeschis publicului

Articol de Cristian Amariei
Supus timp de opt ani unui amplu proces de reabilitare, Palatul Culturii a fost redeschis publicului. Dupa inaugurarea oficiala de la inceputul saptamanii, cel mai important turistic si cultural al Iasului reintra in circuitul muzeal.
Mii de locuitori ai Iasului au vizitat Palatul Culturii, miercuri, 27 aprilie, in cadrul Zilei Portilor Deschise. Primaria Municipiului Iasi a alocat 400.000 de lei in vederea reintrarii Palatului Culturii in circuitul de vizitare in conditii optime. Totodata, pentru promovare, municipalitatea ieseana a contribuit cu suma de 50.000 de lei. Inaugurarea oficiala a Palatului a avut loc luni, 25 aprilie. Alaturi de autoritatile locale, la eveniment a participat si conducerea Guvernului. „Dupa prea multi ani in care ne pierdusem speranta, a fost nevoie de un acord intre factorii de decizie centrali si locali astfel incat cel mai emblematic si mai drag simbol al Moldovei sa revina in viata orasului nostru. Impreuna, am dovedit ca, atunci cand exista ratiune si dialog, Iasul se schimba in bine”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Evenimentul s-a finalizat cu un concert de gala sustinut de catre pianista Raluca stirbat si un cocktail. Dupa ziua de 27 aprilie, programul de vizitare al muzeelor va fi de marti pana duminica, intre orele 10.00-17.00, cu exceptia sarbatorilor legale. Muzeele vor fi inchise in zilele de 1 si 2 mai, in timp ce pe 30 aprilie vor functiona intre orele 10.00-14.00.

Patrimoniu inestimabil

Redeschiderea Palatului Culturii presupune reluarea activitatii celor patru muzee componente ale Complexului Muzeal Moldova, binecunoscute pentru exponatele de valoare admirate de-a lungul anilor de mii de vizitatori. Astfel, Muzeul de Arta organizeaza expozitiile “Maestrii artei interbelice romanesti in colectiile Muzeului de Arta Iasi”, „Artisti ieseni contemporani” si „Maestrii picturii romanesti in patrimoniul Muzeului de Arta Iasi” in cadrul „Proiectului Sistem inovativ de mediere artistica interactiva destinat valorificarii patrimoniului de arta al muzeelor din Romania” (SIMAP). Muzeul de Istorie a Moldovei prezinta expozitia „Curtea Domneasca din Iasi: o istorie redescoperita”, in spatiile care pun in valoare ruinele Curtii Domnesti, evidentiind rolul de resedinta fortificata, supusa mereu asalturilor militare. Colectiile de arme albe si de foc, expuse cu acest prilej, dau viata vechilor ziduri, evocand vremurile eroice din istoria vechii capitale a Moldovei. Expozitia ofera o perspectiva inedita asupra posibilitatilor de exprimare ale „limbajului muzeal”, prin integrarea unor solutii tehnice inovatoare in spatiul muzeal, ca de exemplu „instalatiile” cu elemente de sunet si animatie.
Colectii de valoare

La randul sau, Muzeul Etnografic al Moldovei propune publicului expozitiile „Sarbatoarea in sat. Spiritualitate si arta” si „Cotidianul taranesc. Inventivitate si pragmatism”, care surprind cele doua coordonate fundamentale din viata civilizatiei arhaice romanesti: sarbatorescul si cotidianul. Expozitiile creeaza pentru publicul vizitator o legatura stiintifica, artistica si spirituala cu o lume arhaica aflata intr-un accentuat si ingrijorator proces de disolutie. Muzeul stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” invita vizitatorii sa descopere in cadrul expozitiei Instrumente de muzica mecanica o gama variate de automate muzicale (cutii si ceasuri muzicale, simfonioane si polifoane, piane mecanice, patefoane si gramofoane), care se fac remarcate prin mecanismul muzical ingenios construit si design, evidentiind, de asemenea, multitudinea de modele si suporturi de inregistrare (cilindru cu pini, discuri de carton sau metalice perforate, benzi perforate, discuri de ebonita, discuri de vinil). De asemenea, cu prilejul redeschiderii Palatului Culturii, publicul iesean va putea admira doua expozitii itinerante de mare prestigiu: „Aurul si argintul antic al Romaniei” (proiect al Muzeului National de Istorie al Romaniei in care si Palatul Culturii contribuie cu piese de tezaur) si „Arta si ceremonial la mesele regale” (organizata de Muzeul National Peles).

Renovari de anvergura

Lucrarile de reparare si reconsolidare a Palatului Culturii au fost demarate in august 2008. Proiectul prevedea consolidari cu centuri de beton armat a planseelor, consolidarea structurii metalice centrale cu beton armat, ancorarea grinzilor metalice in centuri, consolidarea in pod cu sistem de grinzi. Pentru partea arhitecturala, au fost prevazute interventii de tipul demontarii tencuielilor degradate, demontarea pardoselilor uzate si protejarea pardoselii artistice, montarea de pardoseli noi de tip parchet, executarea unei hidroizolatii orizontale, reparatii totale ale tamplariilor din lemn si metal. De asemenea, s-a avut in vedere inlocuirea cercevelelor exterioare cu altele de stejar sau lamelate cu geam termopan, reparatii ale pardoselilor din marmura si a scarilor din mozaic, restaurarea integrala a fatadelor.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii