ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
26-03-2014, ora 12:30

PREMIERA IN ROMANIA: PIELE ARTIFICIALA produsa la Iasi

Articol de Madalina Irimia

Premiera in Romania. Pielea artificiala, necesara pentru transplanturi, se va produce si in laboratoarele din tara! O echipa de bioingineri din Iasi lucreaza la un proiect care ne va permite sa nu mai importam piele bioartificiala din strainatate. In prezent, aceasta este cumparata cu pana la 10 euro pe centimetru patrat. Deocamdata se fac teste pe animale, dar peste doi ani specialistii spera ca pielea sa poata fi folosita pentru salvarea pacientilor cu arsuri.

Echipa de cercetatori de la Facultatea de Bioinginerie Medicala din Iasi lucreaza din 2011 la obtinerea pielii bioartificiale. Procesul incepe cu realizarea unei matrici speciale pe care apoi sunt puse celule, acum de origine animala, in viitor ale persoanei care are nevoie de transplant.

Daca testele pe animale si apoi cele pe oameni vor fi bune, produsul va fi scos la vanzare. Pretul pe centimetru patrat va fi de doar 4 euro, mult mai mic decat cel perceput de firmele din strainatate

"Ne-am axat pe acesta piele bioartificiala in primul rand pentru ca este mai usor de produs decat alte structuri tridimensionale. In afara de asta, aplicatiile ar fi extreme de utile, in special pentru pacientii cu arsuri pe o suprafata corporala foarte mare. La noi in tara, din ceea ce mi-au spus colegii, mortalitatea este foarte mare, in raport cu alte tari, tocmai pentru ca nu avem tehnologii care sa protejezez suprafata arsa", spuns Dan Zaharia, decan Facultatea de Bioinginerie UMF Iasi.

In prezent, bioinginerii din Iasi isi testeaza produsul pe soareci, iar rezultatele sunt pana acum bune.

Sursa: realitatea.net

Foto: iasi4u.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (2)  
PhyllisJap,  09.03.2017 05:28

wh0cd73301 generic cialis

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii