ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
20-05-2013, ora 14:37

PNL Iasi marcheaza 138 ani de la infiintare organizand Saptamana Liberala

Articol de Madalina Irimia

Pe 24 mai, Partidul National Liberal sarbatoreste 138 de ani de cand Ion C. Bratianu, Mihail Kogalniceanu, A.G. Golescu si alti fruntasi liberali puneau bazele Partidului National Liberal.

Cu aceasta ocazie, organizatia ieseana a PNL va organiza, in perioada 19 - 26 mai, o serie de actiuni sub egida „Saptamanii Liberale”, menite sa marcheze acest moment important din istoria liberalismului romanesc, sa sublinieze faptul ca PNL este singurul partid istoric de pe scena politica romaneasca si unul din singurele formatiuni politice din Europa infiintate in secolul al XIX-lea care a rezistat pana astazi.

Pentru liberali, indiferent ca sunt membri ai PNL sau simpli simpatizanti, ziua de 24 mai este una speciala. La 1875, dupa mai bine de jumatate de veac de activitate deconcertata a miscarii liberale, elita intelectuala si politica liberala a vremii a inteles ca trebuie sa isi coaguleze fortele in cadrul unui singur corp politic pentru a oferi solutii coerente la marile provocari ale Principatelor Romane (unirea tuturor romanilor in acelasi stat, Independenta, procesul de reforme modernizatoare, etc). Evenimentele pe care PNL Iasi le organizeaza in cadrul „Saptamanii Liberale” sunt adresate atat membrilor de partid, cat si cetatenilor ieseni care simpatizeaza cu valorile de dreapta”, a declarat Cristian Adomnitei, presedintele organizatiei municipale a PNL Iasi.

PNL este partidul politic sub egida caruia s-au initiat si confirmat cele mai mari proiecte ale Romaniei moderne. Pe 24 mai 1875, miscarea liberala din Principatele Romane s-a cristalizat, luand fiinta Partidul National Liberal. Identitatea si valorile de la care se revendicau liberalii de atunci inca se mai regasesc in platforma actualului Partid National Liberal. PNL are legitimitatea de a fi singurul partid autentic de Dreapta din Romania prin prisma istoriei sale si prin prisma valorilor liberale pe care le promoveaza in spatiul public”, a declarat Relu Fenechiu, presedintele PNL Iasi.

Programul Saptamanii Liberale

19-26 mai 2013

1. Concurs de debate

Concursurile de dezbateri au devenit un element important pentru dezvoltarea capacitatilor de analiza si pozitionare fata de o anumita problema regasita in sfera publica sau politica. Organizarea unui astfel de concurs in perioada “Saptamanii Liberale” este o oportunitate de a vedea care este perceptia publicului tanar asupra anumitor probleme ce tin de agenda publica (regionalizare, revizuirea Constitutiei, regimul de guvernamant etc).

-Perioada de desfasurare: 20 – 21 mai

-Locatie: Casa de Cultura a Studentilor

2. Convorbiri liberale lansata in cadrul unei dezbateri despre liberalismul romanesc

Revista “Convorbiri Liberale” isi doreste sa creeze mediul in care membri ai PNL si membri ai societatii civile pot desfasura o activitate intelectuala, in incercarea de a oferi raspunsuri in legatura cu constructia institutionala, mecanismele de functionare ale acestor institutii si principalele valori pe care trebuie sa se cladeasca societatea romaneasca.

-Perioada de desfasurare: 24 mai

-Locatie: Muzeul Unirii, Sala Dublei Alegeri

3. Expozitie foto - Liberalismul in imagini

Proiectul consta in organizarea unei expozitii foto avand ca obiectiv promovarea miscarii liberale in Iasi, prin arta fotografica, de la 1909 pana la 1930. Timp de 7 zile, la sediul PNL, vor fi expuse peste 100 de fotografii care vor prezenta articole interesante din presa secolului XX.

-Perioada de desfasurare: 19 – 26 mai.

-Locatie: Sediul PNL Iasi

4. Crosul liberal

Proiectul consta in organizarea unui cros pentru toate varstele avand ca obiectiv promovarea sportului. Toti participantii vor primi un tricou cu mesajul Saptamanii Liberale.

-Perioda de desfasurare: 25 mai

-Locatie: Rond Agronomie – Parcul Voievozilor

5. Organizarea, in luna iulie, in mediul studentesc iesean, a unui concurs care sa premieze doua teze de licenta si doua teze de disertatie care trateaza tema liberalismului.

Imediat dupa 1989, prin reactie la monopolizarea sistemului politic si social de catre partidul comunist, liberalismul a avut o influenta si o aderenta semnificativa in randul dezbaterii publice. Discursul de tip liberal este, dupa 1989, indiscutabil prezent intr-o serie de scrieri din domeniul filosofiei, economiei sau istoriei. Cu toate acestea, studiile sociologice din ultimii ani indica o recrudescenta a ideilor de stanga, in contextual crizei economice din ultimii ani care a generat un sentiment de neincredere vis-à-vis de valorile liberalismului. Consideram, asadar, ca este oportuna sprijinirea si stimularea proiectelor universitare cu character politologic care au ca tema de reflectie si dezbatere principiile si practicile liberalismului. Inainte de toate, valorile liberalismului politic trebuie asezate pe un sol compatibil cu liberalismul ca atitudine intelectuala, iar acest lucru se poate realiza daca vom stimula tinerii cercetatori sa abordeze acest subiect in lucrarile lor de specialitate.

-Perioada: Lansarea pe 26 mai 2013

-Locatie: Sediul PNL

6. Colocviu CALIS despre antreprenoriat «Putem reusi prin noi insine!»

Joi, 23 mai 2013, ora 14, Galeriile “Pod – Pogor

Scopul proiectului

Prin acest proiect ne propunem sa definim realist pasii prin care un tanar poate deveni antreprenor. Pornim de la idee, vorbim despre strategia de punere in practica a acesteia, despre tipul optim de societate pentru afacerea ta, despre cum sa iti selectezi viitorii angajati si cum sa ii motivezi pe actualii tai angajati , despre lideri - grupuri - echipe si despre cum sa iti dezvolti noua ta afacere pe online

Speakeri

1. Dan Berinde - regional manager Eastern Europe - Leadership in International Management

2. Claudiu Patriche - administrator Medic’All Events

3. Cezar Aldea - administrator Tudor 101

4. Dan Herghiligiu - psiholog - consultant resurse umane

5. Radu George Ciprian - asociat Creativ Consult

6. Vatra Romeo - IT Manager - Website Story

Invitati speciali :

7. Varujan Vosganian

8. Cristian Adomnitei

9. Marius Danga

Premii:

Website Story va oferi un premiu prin sustinerea unei idei de afacere si care consta in : realizarea unui website + servicii SEO + webhosting gratuit 2 ani . Valoarea premiului este de apx. 800 Euro.

-Perioada: 23 mai 2013

-Locatie: Casa Pogor

     
Tag-uri: PNL, program, manifestari
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
CaseyCeF,  12.03.2017 16:20

wh0cd827096 Buy Viagra Online

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii