ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
20-01-2015, ora 08:25

Opera "Lucia di Lammermoor", in regia lui Andrei Serban, revine pe scena Operei Iasi

Articol de Cristian Amariei
Opera Nationala Romana Iasi va invita la spectacolul Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, in regia maestrului Andrei Serban, joi, 22 ianuarie, incepand cu ora 18.30, in Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri” Iasi. La pupitrul dirijoral va fi maestrul Traian Ichim.

Decorul este creat de Octavian Neculai, iar costumele poarta semnatura Liei Mantoc.
Poate din toate spectacolele mele de opera, Lucia a fost cel mai controversat. Evolutia oricarei montari care rupe traditia e menita sa infrunte tot felul de furtuni. Spectatorii “specialisti” de opera sunt in majoritate destul de conservatori, caci admira traditia si accepta doar ce e cunoscut, sau mai bine zis ce vor ei sa recunoasca, dar refuza de la inceput ce e diferit. Poti sa-i surprinzi, dar surpriza trebuie sa fie una relativa, le trebuie mult timp ca sa se obisnuiasca. Pe drept cuvant spunea Nietzsche ca “alegem din obisnuita si comoditate sa ne placa doar ceva cu care suntem familiari.” Nu suntem liberi, dar suntem comozi. Doar ca la Bayreuth, la fel si la Bastille, toate reluarile care au urmat au schimbat treptat atitudinea publicului. Dupa 20 de ani, Lucia, cand inca se reia, se joaca cu casa inchisa si asta demonstreaza ca felul in care am interpretat povestea, pe cat de socant si radical parea la premiera, avea sens, nu era doar un fel de a epata de dragul originalitatii. Versiunea Luciei iesene continua ideea celei de la Opera Bastille din Paris, desi exista diferente clare, atat in costume (epoca s-a schimbat) cat si in decor. si cu alti interpreti si dirijori, spectacolul devine oricum altul”, precizeaza maestrul Andrei Serban.

Din distributie fac parte:
Lucia – Diana Tugui
Enrico – Jean Kristof Bouton
Edgardo – Florin Guzga
Arturo– Andrei Fermesanu
Raimondo – Octavian Dumitru
Alisa – Maria Macsim Nicoara
Normanno – Andrei Apreotesei - (debut)

Biletele au fost puse in vanzare la Agentia Operei (0332.888.448). Preturile variaza in functie de locurile din sala intre 10 si 60 de lei.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii