Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
O rezervatie naturala din Iasi, distrusa de neglijenta oamenilor
Articol de Alexandra StefanescuDe la inceputul acestui an, in zona cu vegetatie a lacului de acumulare Chirita, aflat in administrarea ApaVital, au avut loc nu mai putin de sapte incendii, provocate de autori necunoscuti. Mentionam ca lacul de acumulare Chirita este o rezervatie naturala de interes national, in conformitate cu prevederile Legii nr. 5/2000, fiind construit in scopul alimentarii cu apa potabila a orasului Iasi.
“In vederea identificarii cauzelor aparitiei acestor incendii si stabilirii unui plan de masuri necesar limitarii si combaterii focarelor care conduc la arderea vegetatiei din vecinatatea drumurilor de acces dinspre municipiul Iasi spre (si dinspre) comuna Holboca, din zona lacului de acumulare, ApaVital a invitat la o discutie autoritatile locale ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, Politia Iasi, Garda de Mediu Iasi, Agentia de Protectie a Mediului Iasi, Apele Romane, Primaria Holboca si Primaria Iasi. In cadrul acestei intalniri, s-au stabilit o serie de masuri care deriva din prevederile legale in vigoare pentru persoanele care tranziteaza zonele de impact perimetrale lacului de acumulare Chirita, precum si a celor care locuiesc sau detin proprietati in zonele adiacente, menite sa confere o protectie adecvata acestei rezervatii naturale. Printre altele, s-a decis dispunerea unui numar suplimentar de panouri de informare privind regimul lacului, realizarea si distribuirea unor flyere care sa contina informatii privind regimul acestei rezervatii naturale de interes national si actiuni comune de verificare in zona, impreuna cu reprezentantii institutiilor cu atributii de control care pot aplica amenzi in situatiile care contravin cu legislatia in vigoare”, anunta Apavital.
In conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta nr. 195/2005, privind protectia mediului, pe teritoriul ariilor naturale protejate, pe langa interdictiile prevazute in planurile de management si regulamente, sunt interzise, printre altele, aprinderea si folosirea focului deschis, distrugerea sau degradarea panourilor informative si a indicatoarelor, constructiile, imprejmuirile, barierele, placile, stalpii, semnele de marcaj sau orice alte amenajari aflate in inventarul ariilor naturale protejate, abandonarea deseurilor. Potrivit legii, toate aceste incalcari ale legislatiei de mediu constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 6.500 la 7.000 lei pentru persoane fizice, respectiv intre 25.000 si 30000 lei pentru persoane juridice.
“De asemenea, reamintim locuitorilor din localitatile aflate in apropierea lacului de acumulare Chirita ca arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile se face in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii, precum si stingerea jarului dupa terminarea activitatii, in timp ce arderea miristilor se face numai dupa luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, asigurandu-se supravegherea permanenta a arderii”, au mai precizat reprezentantii Apavital.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email