STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
20-02-2015, ora 08:02
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
O echipa de cercetatori ieseni lucreaza la o aplicatie pentru NATO
Articol de Cristian Amariei Cinci cercetatori stiintifici din Iasi lucreaza la un program informatic care va putea diminua pierderile de vieti omenesti si pagubele materiale in caz de dezastre naturale sau atentate teroriste. Au primit pentru asta un sfert de milion de euro din partea NATO.
O echipa formata din cinci informaticieni si matematicieni ieseni lucreaza la un software pentru NATO. Cu ajutorul programului, vor putea fi analizate gesturile, miscarile si sunetele inregistrate de camerele de luat vederi din zonele publice.
„In cazul in care apar situatii deosebite, stiu eu, intr-o piata, explozia unei bombe sau cineva care trage cu arma in mod evident, modelul de deplasare al persoanelor care se deplaseaza in acea zona devine cu totul altul”, explica dezvoltatorii.
Cercetatorii si-au impartit sarcinile si se intalnesc periodic pentru a dezbate stadiul proiectului si masurile care pot fi luate pentru imbunatatirea acestuia.
Software-ul are drept scop si monitorizarea retelelor de socializare, in cautarea de cuvinte cheie care pot prevesti producerea unui dezastru.
„In perioada furtunilor de zapada din Statele Unite si, de asemenea, la atentatul cu bomba din Libia au aparut cu frecventa mai mare aceste cuvinte cheie. Se poate deduce faptul ca aceste evenimente sunt semnalate foarte rapid prin intermediul retelelor de socializare”, a explicat Silviu Bejenariu, cercetator stiintific.
Daniel Matasaru, lector in cadrul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi Iasi: „Pot fi detectate retele, grupuri, care au interese comune si care pot actiona in mod organizat”.
Pentru proiectul la care lucreaza din 2013, cercetatorii ieseni au primit o finantare de 250.000 de euro de la NATO.
„Reducerea, pe cat posibil, a numarului de victime si pagube materiale, acesta este ideea, contextul in care se fac cercetarile”, a adaugat Vasile Apopei, cercetator stiintific.
Proiectul cercetatorilor ieseni ar urma sa fie gata peste doi ani.
Sursa: digi24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email