A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727677439.7723.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Noul cod al muncii a pus pe jar sindicalistii ieseni
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-02-2011, ora 14:15

Noul cod al muncii a pus pe jar sindicalistii ieseni

Articol de Alexandra Stefanescu

Mentinerea contractului colectiv de munca la nivel national in noul Cod al Muncii a creat o reala controversa intre sindicate si patronate. Liderii sindicali din Iasi sunt revoltati de masura pe care intentioneaza sa o aplice Guvernul si anume de a scoate din Codul Muncii obligativitatea semnarii de catre sindicate a contractului colectiv de munca. Liderii de sindicat din Iasi sunt dispusi sa atace aceasta idee, care, spun ei, nu va face altceva decat sa slabeasca sansele unei mai bune negocieri dintre salariati si patroni.

In acest moment, contractual colectiv de munca este reglementat de Legea nr. 130/1996. Aceasta stabileste o ierarhizare a importantei diferitelor contracte de munca. In acest sens, cel mai important este cel colectiv, urmat de cel ramura si cel de grup de unitati si unitate economica. Sindicalistii cred ca datorita prioritatii contractului de munca colectiv, importanta acestuia la nivel national este vitala. “ Este ca un sablon care regleaza celelalte contracte, cum ar fi cel de ramura si, in cele din urma, cel individual. Acesta contine trei mari clauze negociate si care stau la baza pietei muncii: securitatea in munca, protectia muncii si salarizarea. Este o mare magarie din partea guvernantilor ca sa elimine cel mai important contract, deoarece le afecteaza foarte mult si pe celelalte. Inlaturarea acestuia din Codul Muncii, fara consultarea partenerilor sociali, si asumarea raspunderii de catre guvern a acestei mutari este o mare prostie. In cazul in care Guvernul va adopta noul Cod al Muncii prin asumarea raspunderii, fara sa ne consulte pe noi, partenerii sociali, vom demara la inceputul saptaminii viitoare actiuni de protest” , a precizat Ioan Pascal, presedintele filialei iesene a CNSRL Fratia.

Scoaterea din proiectul Codului Muncii a contractului colectiv national va limita drepturile angajatilor. “ In primul rind ne va afecta direct, deoarece prin intermediul acestuia era prevazut un set minim de drepturi, care nu vor mai fi respectate de patroni. Atunci cind actualele contracte vor expira, vom fi practic la mina angajatorilor. Din aceasta cauza vor suferi atit cei din mediul privat cit si cei din mediul bugetar. Declaratiile celor din Guvern cu privire la faptul ca contractele de munca vor constitui un subiect aparte de Codul Muncii si ca vor fi legiferate in alt mod nu prea este la indemina noastra” , a declarat Liviu Simiuc, liderul de sindicat din cadrul consiliului Judetean (CJ) Iasi. Acesta este de parere ce noul Cod al Muncii nu este potrivit pentru Romania. “ Din cite am vazut, acesta seamana izbitor cu cel american. Numai ca Europa este sociala aproape in intregime si nu se prea potrivesc la noi. Trebuia sa fie adaptat un model european” , a adaugat Simiuc.

Patronatele cred ca scoaterea din proiectul Codului muncii a contractului colectiv de munca va fi benefic pentru Romania. Astfel, acestea se asteapta ca indepartarea obligativitatii semnarii acestui contract sa duca la scaderea fenomenului de munca la negru. “ Din punctrul nostru de vedere, contrar sindicalistilor, este ca va flexibiliza raporturile dintre angajat si salariat. Aici este vorba mai mult despre durata contractului de munca, care va indeparta munca la negru. Fiecare patron din fiecare domeniu de activitate va negocia cu salariatul dupa alte principii. Este o abordare diferita a relatiei dintre patron si angajat, din care vor avea de cistigat ambii” , a explicat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (PJIMM). Acesta s-a aratat multumit de mai multe puncte din noul Cod al Muncii. “ Este vorba despre 10 prevederi, cu care sintem de acord. Printre acestea enumeram cresterea perioadei de proba pina la 90 de zile, marirea cu 12 luni a contractului pe perioada determinata, reglementarea cazului indisponibilitatii sau reducerii temporare a activitatii fara incetarea contractului de munca, marirea cu o luna de zile a perioadei de referinta pentru media orelor de munca fara modificarea duratei maxime – adica 48 de ore pe saptamina, inclusiv orele suplimentare si completarea drepturilor angajatorilor privind stabilirea obiectivelor de performanta individuala precum si criteriilor de evaluare a acestora” , a anuntat Vitelaru. In acelasi timp, reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) contientizeaza importanta contractului colectiv de munca la nivel national, dar in acelasi timp cred ca piata muncii nu are nevoie de o astfel de reglementare. “ Practic, contractul colectiv de munca de la nivel national dubleaza Codul Muncii. Este destul ca se poate negocia cel de la nivel de ramura si la nivel de patronate. Fiecare domeniu isi poate negocia salarizarea si celelalte conditii de munca in functie de cit de bogat este. Mai mare este frica sindicatelor ca vor ramane fara atributiuni” , a conchis Andrei Albulescu, directorul executiv al ITM Iasi.

     
Tag-uri:

Mentinerea contractului colectiv de munca la nivel national in noul Cod al Muncii a creat o reala controversa intre sindicate si patronate. Liderii sindicali din Iasi sunt revoltati de masura pe care intentioneaza sa o aplice Guvernul si anume de a scoate din Codul Muncii obligativitatea semnarii de catre sindicate a contractului colectiv de munca. Liderii de sindicat din Iasi sunt dispusi sa atace aceasta idee, care, spun ei, nu va face altceva decat sa slabeasca sansele unei mai bune negocieri dintre salariati si patroni.  

In acest moment, contractual colectiv de munca este reglementat de Legea nr. 130/1996. Aceasta stabileste o ierarhizare a importantei diferitelor contracte de munca. In acest sens, cel mai important este cel colectiv, urmat de cel ramura si  cel de grup de unitati si unitate economica. Sindicalistii cred ca datorita prioritatii contractului de munca colectiv, importanta acestuia la nivel national este vitala.   “ Este ca un sablon care regleaza celelalte contracte, cum ar fi cel de ramura si, in cele din urma, cel individual. Acesta contine trei mari clauze negociate si care stau la baza pietei muncii: securitatea in munca, protectia muncii si salarizarea. Este o mare magarie din partea guvernantilor ca sa elimine cel mai important contract, deoarece le afecteaza foarte mult si pe celelalte. Inlaturarea acestuia din Codul Muncii, fara consultarea partenerilor sociali, si asumarea raspunderii de catre guvern a acestei mutari este o mare prostie. In cazul in care Guvernul va adopta noul Cod al Muncii prin asumarea raspunderii, fara sa ne consulte pe noi, partenerii sociali, vom demara la inceputul saptaminii viitoare actiuni de protest” , a precizat Ioan Pascal, presedintele filialei iesene a CNSRL Fratia.

 

 

Scoaterea din proiectul Codului Muncii a contractului colectiv national va limita drepturile angajatilor.   “ In primul rind ne va afecta direct, deoarece prin intermediul acestuia era prevazut un set minim de drepturi, care nu vor mai fi respectate de patroni. Atunci cind actualele contracte vor expira, vom fi practic la mina angajatorilor. Din aceasta cauza vor suferi atit cei din mediul privat cit si cei din mediul bugetar. Declaratiile celor din Guvern cu privire la faptul ca contractele de munca vor constitui un subiect aparte de Codul Muncii si ca vor fi legiferate in alt mod nu prea este la indemina noastra” , a declarat Liviu Simiuc, liderul de sindicat din cadrul consiliului Judetean (CJ) Iasi. Acesta este de parere ce noul Cod al Muncii nu este potrivit pentru Romania. “ Din cite am vazut, acesta seamana izbitor cu cel american. Numai ca Europa este sociala aproape in intregime si nu se prea potrivesc la noi. Trebuia sa fie adaptat un model european” , a adaugat Simiuc.

 

Patronatele   cred ca scoaterea din proiectul Codului muncii a contractului colectiv de munca va fi benefic pentru Romania. Astfel, acestea se asteapta ca indepartarea obligativitatii semnarii acestui contract sa duca la scaderea fenomenului de munca la negru. “ Din punctrul nostru de vedere, contrar sindicalistilor, este ca va flexibiliza raporturile dintre angajat si salariat. Aici este vorba mai mult despre durata contractului de munca, care va indeparta munca la negru. Fiecare patron din fiecare domeniu de activitate va negocia cu salariatul dupa alte principii. Este o abordare diferita a relatiei dintre patron si angajat, din care vor avea de cistigat ambii” , a explicat Neculai Vitelaru, presedintele Patronatului Judetean pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (PJIMM). Acesta s-a aratat multumit de mai multe puncte din noul Cod al Muncii. “ Este vorba despre 10 prevederi, cu care sintem de acord. Printre acestea enumeram cresterea perioadei de proba pina la 90 de zile, marirea cu 12 luni a contractului pe perioada determinata, reglementarea cazului indisponibilitatii sau reducerii temporare a activitatii fara incetarea contractului de munca, marirea cu o luna de zile a perioadei de referinta pentru media orelor de munca fara modificarea duratei maxime – adica 48 de ore pe saptamina, inclusiv orele suplimentare si completarea drepturilor angajatorilor privind stabilirea obiectivelor de performanta individuala precum si criteriilor de evaluare a acestora” , a anuntat Vitelaru. In acelasi timp,   reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) contientizeaza importanta contractului colectiv de munca la nivel national, dar in acelasi timp cred ca piata muncii nu are nevoie de o astfel de reglementare. “ Practic, contractul colectiv de munca de la nivel national dubleaza Codul Muncii. Este destul ca se poate negocia cel de la nivel de ramura si la nivel de patronate. Fiecare domeniu isi poate negocia salarizarea si celelalte conditii de munca in functie de cit de bogat este. Mai mare este frica sindicatelor ca vor ramane fara atributiuni” , a conchis Andrei Albulescu, directorul executiv al ITM Iasi.

Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii