Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Norman Manea primeste la UAIC titlul de Doctor Honoris Causa
Articol de Madalina IrimiaUniversitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi ii confera joi, 17 mai, cea mai inalta distinctie academica - titlul de Doctor Honoris Causa - unuia dintre cei mai pretuiti scriitori romani contemporani – romancierul, eseistul, profesorul Norman Manea. Ceremonia va avea loc in Aula Magna "Mihai Eminescu", cu incepere de la ora 12.00.
Profesor de literatura europeana la Bard College din Statele Unite ale Americii,recunoscut, omagiat in Occident si laureat al unor importante premii pentru opera literara si eseistica, tradus in aproape douazeci de limbi (germana, italiana, franceza, engleza, spaniola, portugheza, olandeza, poloneza, ebraica, maghiara, ceha, greaca, turca, chineza, norvegiana, suedeza), Norman Manea este nascut in Burdujeni, astazi o parte integranta din orasul Suceava.
In Romania, a debutat in 1966, cu schita „Fierul de calcat dragoste”, in legendara „Povestea vorbii” a lui Miron Radu Paraschivescu. Treizeci de ani mai tarziu Norman Manea a ales calea exilului, dar nu inainte de a-si impune talentul prin trei volume de proza scurta: „Noaptea pe latura lunga” (1969), „Primele porti” (Editura Albatros, 1975), „Octombrie, ora opt” (Editura Dacia, 1981), cinci romane: „Captivi (Editura Cartea Romaneasca, 1970, republicat la Editura Polirom in 2011), „Atrium” (Editura Cartea Romaneasca, 1974, republicat intr-o editie revizuita la Editura Polirom in 2008), „Cartea fiului” (Editura Eminescu, 1976), „Zilele si jocul” (Editura Cartea Romaneasca, 1984), „Plicul negru” (1986, roman aflat, deja, la a cincea editie a Editurii Polirom) si doua volume de eseuri: „Anii de ucenicie ai lui August Prostul” (Editura Cartea Romaneasca, 1979), „Pe contur” (Editura Cartea Romaneasca, 1984). De asemenea, a colaborat la revistele „Gazeta literara”, „Romania literara”, „Luceafarul”, „Vatra”, „Steaua”, „Tribuna”, „Familia”, „Echinox”, „Secolul 20”.
In 1979, a primit recunoasterea talentului si originalitatii scrisului sau din „Anii de ucenicie ai lui August Prostul”, prin decernarea premiului Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, iar in 1984 premiul Uniunii Scriitorilor, retras ulterior de Consiliul Culturii si Educatiei Socialiste.
Profesorul Norman Manea a plecat din Romania in anul 1986. Exilul in Occident cunoaste doua etape: mai intai in Germania, prilejuit de o bursa DAAD, apoi in Statele Unite, unde devine bursier Fulbright, recomandat de Virgil Nemoianu. Bursier, writer in residence si titular al Catedrei “Francis Fournoy Professor in European Culture and Studies” la Bard College, Norman Manea a continuat sa publice in diverse limbi, cu precadere proza scurta si eseistica. In limba romana, publica povestiri dupa 1989, sub titlul „Fericirea obligatorie”, la Biblioteca Apostrof, aceeasi editura care va primi faimosul volum de eseuri „Despre clovni: Dictatorul si artistul”. Una dintre prieteniile cu scriitori celebri, printre care se numara si Philip Roth, Antonio Tabucchi, Paul Bailey, este consemnata intr-o carte memorabila: „Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow”.
Notorietatea si pregnanta estetica ale scrisului lui Norman Manea au fost celebrate prin numeroase distinctii si premii prestigioase. In 1992, autorul primeste bursa Guggenheim, precum si premiul MacArthur, echivalentul premiului Nobel american ; in 1993, Biblioteca Nationala din New York ii confera medalia “Literary Lion”. In acelasi an, primeste The National Jewish Book Award, iar in 2002, Premiul international Nonino pentru Opera omnia. In 2006, editia in limba franceza a „Intoarcerii huliganului” ii aduce meritoria distinctie « Médicis Étranger ». In 2007 primeste, in Romania, Ordinul Meritul Cultural, iar statul francez il incununeaza, in 2010, cu prestigioasa distinctie « Ordre des Arts et des Lettres », in titlu de Comandor. In 2009, Fundatia franceza de iudaism ii confera premiul anual pentru literatura. Norman Manea este, din 2006, membru al Academiei de Arta din Berlin, iar in 2011 devine primul scriitor roman onorat cu distinctia de membru de onoare al faimoasei institutii britanice Royal Society of Literature. La sfirsitul anului trecut, la Dortmund, scriitorului Norman Manea i s-a decernat importantul premiu „Nelly Sachs”, recunoscandu-i-se, inca o data, curajul moral si virtuozitatea, forta unei opere care s-a opus, cu o formula pe care o gasim in romanul „Plicul negru”, „barbarilor si barbarizatilor lor captivi”.
In prezent, scriitorul este nominalizat impreuna cu Paul Cornea si Basarab Nicolescu la “Premiul national pentru literatura” 2012 al Uniunii Scriitorilor din Romania.
La eveniment sunt asteptati studentii, profesorii si toti iesenii ce doresc sa il cunoasca pe unul dintre cei mai mari scriitori ai zilelor noastre.
Foto: revista22.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email