A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719866267.7066.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, va inspecta sambata, la Iasi, lucrarile de reabilitare ale Catedralei Mitropolitane
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
07-06-2013, ora 11:57

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, va inspecta sambata, la Iasi, lucrarile de reabilitare ale Catedralei Mitropolitane

Articol de Alexandra Stefanescu

Minstrul Culturii, Daniel BARBU, impreuna cu Alexandru MURARU, Director General al Institutului National al Patrimoniului, vor participa sambata, incepand cu ora 15:00 la inspectarea santierului de reabilitare al Catedralei Mitropolitane din Iasi.

Prezenti in cadrul evenimentului vor fi prezenti, de asemenea, IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Cristian ADOMNITEI, Presedintele Consiliului Judetean Iasi, oficiali ai Ministerului Culturii, constructori etc.

Scopul vizitei il reprezinta inspectarea zonelor reabilitate precum si cele care vor intra in amenajare, odata cu demararea proiectului prin fonduri europene.

Institutul National al Patrimoniului gestioneaza fondurile alocate de Ministerul Culturii in Programul National de Restaurare si supervizeaza lucrarile in executie.

Obiectivul „Catedrala Mitropolitana Intampinarea Domnului” este cuprins in Programul National de Restaurare inca din 1999. Astfel, structura a fost consolidata prin piloni din beton armat, lucrari de suprastructura, tencuieli, zidarie de epoca. De asemenea, in ultimii ani, s-au realizat ample lucrari la structura, atat pe verticala, cat si pe orizontala.

In perioada 2002-2009, obiectivul istoric Catedrala Mitropolitana Iasi a beneficiat de finantare din Partea Inspectoratului de Stat in Constructii, pentru lucrari de consolidare in valoare totala de 15.689.353,02 lei iar in anul 2009 de finantare prin Programul Pilot Timbru- cu fonduri extrabugetare din taxa de timbru a monumentelor istorice, program gestionat de Institutul National al Patrimoniului, in valoare totala de 799.993,06 lei.

Pentru anul 2013 Institutul National al patrimoniului a decis sa aloce suma de 1.400.000,00 lei in vederea reabilitarii atat a infrastructurii cat si a suprastructurii.

Pe langa acest obiectiv, la Iasi vor veni alte zeci de miliarde pentru cel putin 10 monumente istorice de insemnatate. Printre acestea, Palatul Culturii va primi aproape 5 miliarde in vederea finalizarii sistemului de drenuri, la Sinagoga Mare se vor relua lucrarile de consolidare, iar – pentru prima data – doua obiective universitare (didactice si de cercetare) vor intra in finantare: corpul E (Casa Canano) si Observatorul Astronomic, ambele apartinand Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”.

"Am reusit sa maresc semnificativ finantarea pentru Catedrala Mitropolitana. De la 2 miliarde, vom ajunge la 14 miliarde. Este o suma foarte importanta, bani care vor ajuta si mai mult la accelerarea lucrarilor. Pentru mine, Catedrala Mitropolitana este un obiectiv strategic, pentru ca el va cantari mult in competitia Iasului privind statutul de capitala culturala europeana 2021. Imi doresc enorm ca Iasul sa obtina acest titlu prestigios, care va deschide orasul pentru totdeauna catre turismul cultural european. Prezenta ministrului Culturii, a dlui Daniel BARBU, este un act de sustinere imensa care aduce beneficii de imagine comunitatii si ptrimoniului local”, a declarat Alexandru MURARU, director general al Institutului National al Patrimoniului.

Foto: iasi365.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii