ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
04-02-2013, ora 10:48

Metoda ACCIDENTUL RUTIER- inducerea in eroare folosita de escroci

Articol de Madalina Irimia

O noua metoda folosita de infractori in incercarea de a-i pacali pe oameni: escrocul apeleaza telefonic victima si pretinde ca este o ruda apropiata si afirma ca a provocat un accident rutier in alta localitate sau judet si are nevoie imediat de o suma de bani, pe care trebuie sa o depuna intr-un cont bancar sau sa ii inmaneze “avocatului sau”, de fapt un alt escroc. Un ultim caz de acest gen a fost sesizat politiei in cursul zilei de 3 februarie a.c., din fericire escrocii neavand succes in „demersul lor”.

Astfel o batrana de 70 de ani, din Iasi, a sesizat Sectia 1 Politie cu privire la faptul ca la inceputul anului 2013, respectiv in ziua de 4 ianuarie, o persoana necunoscuta a contactat-o pe telefonul fix de la domiciliu si a incercat sa o insele cu suma de 10.000 lei. Infractorul s-a recomandat drept avocat, fara a-si da numele si care i-a spus acesteia ca baiatul ei a avut un accident de circulatie si ca se afla internat in spital, solicitandu-i totodata sa depuna suma de 10.000 lei la banca, pe un anumit nume. Femeia a extras suma de 10.000 lei de la o unitate bancare, insa nu a putut depune banii din cauza unor probleme tehnice. Revenind la domiciliu, l-a gasit pe fiul sau care i-a spus ca nu a avut nici un accident, realizand astfel ca a fost victima unei tentative de inselaciune. Plangerea a depus-o dupa aproximativ o luna de la cele intamplate intrucat a apreciat ca nu are nici o proba in vederea sustinerii celor reclamate. In cauza s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa la inselaciune

Recomandam mare atentie la situatiile in care ni se prezinta telefonic cazuri grave, iar apoi ni se solicita sume importante de bani. Nu acceptati sa depuneti in conturi sau sa inmanati unor persoane necunoscute bani sau obiecte de valoare. Indiferent cat este de urgenta este situatia prezentata, actionati calm si nu va lasati influentat de presiunea venita din partea celui care va solicita acest lucru. Infractorii care incearca sa pacaleasca oamenii actioneaza prezentand astfel de povesti si ii fac pe acestia sa creada ca s-a intamplat ceva grav, sperand ca vor pica in plasa lor.

Un alt mesaj al politistilor este adresat reprezentantilor unitatilor bancare, intrucat in majoritatea cazurilor de acest gen, infractorii solicita victimelor, persoane in varsta, sa depuna intr-un anumit cont suma de bani „necesara”. Este important ca angajatii bancilor sa fie instruiti ca atunci cand observa potentiale situatii de risc pentru batrani, in limita regulamentelor proprii si al pastrarii confidentialitatii, sa intervina pentru a cere/oferi clarificari si lamuriri si in acest fel sa se evite o tranzactie care sa conduca la prejudicierea clientului.

Foto: ziuanews.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii