A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719758591.9892.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Medicul iesean Tudor Ciuhodaru a initiat un program national de stimulare a natalitatii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
11-06-2013, ora 14:04

Medicul iesean Tudor Ciuhodaru a initiat un program national de stimulare a natalitatii

Articol de Madalina Irimia

Deputatul Tudor Ciuhodaru considera alarmante tendintele demografice din Romania. In acest ritm in 15-20 de ani va fi pusa in dificultate atat piata muncii ce va ajunge fara salariati, cat si bugetele de sanatate si de pensii care vor avea nevoie de sprijin tot mai importanta de la bugetul de stat. Scaderea de aproape 25% a populatie reprezinta un dezastru demografic si o problema de siguranta nationala in conditiile in care intr-o singura luna populatia a scazut cu aproape 8000 de cetateni si se inregistreaza un minim istoric de 195000 de nou nascuti.

Deputatul propune un program national de stimulare a natalitatii constand intr-un pachet legislativ ce include: facilitati fiscale pentru familiile ce muncesc acordate in functie de numarul de copii, gratuitatea consultatiilor si tratamentelor pentru gravide si nou nascuti, acordarea unui trusou nascutului si cresterea alocatiilor pentru copii. Cele patru proiecte sunt in dezbaterea Senatului Romaniei.

Natalitateae singura componenta asupra careia putem interveni eficient printr-o politica nationala care sa asigure sansa romanilor de a avea si de a creste un copil. Conform acestui proiect de act normativ gravida va beneficia de gratuitate pentru toate consultatiile, investigatiile si tratamente necesare unei evolutii normale a sarcinii. Acest proiect legislativ se alatura celui pe care l-am depus deja ce prevede incurajarea natalitatii, prin stimultente fiscale reale corelate cu numarul de copii adusi pe lume. Cei care muncesc si au un copil vor beneficia de scutirea impozitului pe locuinta, la doi copii vor avea suplimentar scutire de impozit pe venit, iar la trei vor putea beneficia de un credit ipotecar garantat de stat pentru achizitionarea unei locuinte. Creditul ipotecar va fi sustinut de sumele colectate din taxa pe marile averi iar celelelate masuri nu necesita surse de finantare suplimentare.

E costisitor sa aduci pe lume un copil sanatos in Romania. Calculele arata ca doar in primele cinci saptamani de sarcina o gravida are nevoie pentru consultatii si investigatii de aproximativ 1235 de lei iar pana la finalul primului trimestru mai are nevoie de inca 440 de lei. Dupa ce a cheltuit in primul trimestru 1675 de lei urmeaza cheltuieli si mai mari, de circa 2815 de lei, in trimestrul al doilea. Trimestrul al treilea presupune costuri ceva mai mici dar tot ajunge la 815 lei. Un calcul simplu arata ca pana la a se naste orice copil sanatos ar trebui sa aiba un cont cu peste sapte salarii minime pe economie, adica vreo 5300 de lei . Scaderea nivelului de trai a scazut dramatic natalitatea in regiunea de nord-est unde cele mai multe familii au doar un singur copil. Vasluiul, care se afla pe vremuri pe primul loc la numarul de nasteri, a ajuns pe ultimul loc iar anul trecut sporul natural negativ inregistrat a fost de peste 1.000 de persoane iar principala cauza sunt dificultatile materiale. Scaderea nivelului de trai a scazut dramatic natalitatea in regiunea de nord-est unde cele mai multe familii au doar un singur copil. Vasluiul, care se afla pe vremuri pe primul loc la numarul de nasteri, a ajuns pe ultimul loc iar anul trecut sporul natural negativ inregistrat a fost de peste 1.000 de persoane iar principala cauza sunt dificultatile materiale. Rezultatele recensamantului sunt ingrijoratoare. Suntem cu doua milioane mai putini iar prognozele arata o tendinta constanta la scadere. Pana in 2060 vom fi cu 20% mai putini si, ne place sau, nu, contam in Europa pentru ca suntem o tara suficient de mare aflata pe locul sapte ca numar de locuitori . Tot mai multe cupluri care muncesc amana aducerea pe lume a unui copil din considerente economice iar modelul de fertilitate arata ca, in medie, fiecare romanca decide sa aiba un copil mai putin”, a declarat Tudor Ciuhodaru.

Deputatul sustine ca avantajele sunt multiple:

Pe de o parte este incurajata natalitatea intrucat multe femei isi pun problema cum vor acoperi sumele pentru consultatii, analize si investigatii necesare unei urmariri corespunzatoare a sarcinii. In 2012 rata totala de fertilitate (numarul mediu de copii nascuti-vii de catre o femeie in cursul intregii sale perioade fertile) din Romania a scazut sub pragul critic ( de 2,1 sub care are loc scaderea populatiei) ajungand la un minim istoric de 1,428. Modelul actual de fertilitate arata o scadere de un copil pentru fiecare romanca iar tot mai multe femei salariate sau nu amana aducerea pe lume a unui copil din considerente economice.

Pe de alta parte se va realiza monitorizarea corespunzatoare a sarcinii ce va duce in cazul gravidelor cu risc ( adesea vulnerabile socio-economic, mame minore, malnutrite ) la scaderea numarului de prematuri (costuri enorme) si a malformatiilor congenitale.

Foto: mediafax.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (5)  
Jasonicoca,  02.08.2017 03:17

jrlyokjfxd5z6pwn53 baidu 1whhem2j5xnba7oixx

   
johhnyFox,  13.07.2017 19:34

it4fszymw5ur5x1zau google google adajmqv0hw7udxaoi1

   
johhnyFox,  12.07.2017 08:36

vinzg4fkohoue3omhs google google nmw7t6ilbcwzm7rru6

   
JerryKah,  03.07.2017 06:40

0d3iobm7xx1uc0tghz google google tj4mu87tbmpgm8buw7

   
DorothyAnick,  15.02.2017 01:14

wh0cd608501 wellbutrin xl metformin sr cephalexin prednisolone

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii