A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737553196.897.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Medicii ieseni prefera munca in strainatate. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania cere bani pentru sistemul sanitara
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
13-01-2015, ora 07:44

Medicii ieseni prefera munca in strainatate. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania cere bani pentru sistemul sanitara

Articol de Cristian Amariei
Subfinantarea sistemului medical a dus la un adevarat exod al doctorilor si asistentilor. Pentru stoparea fenomenului, reprezentantii Colegiului Medicilor spun ca au prezentat un plan de redresare, plan care nu a fost discutat niciodata. In consecinta, peste 16 mii de cadre medicale au plecat din tara. Acum, Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi organizeaza o serie de workshop - uri pentru studenti.

Conducerea Colegiului Medicilor din Romania sustine ca medicii continua sa plece din tara. Pentru a stopa exodul, la Iasi, Universitatea de Medicina a demarat organizarea unor workshop-uri pentru tinerii care vor sa urmeze o cariera in domeniul sanitar. Prin discutii se doreste ca tinerii sa cunoasca foarte bine domeniile in care vor putea profesa. Numai ca si aici se constata ca tinerii aflati chiar in primul an de facultate se gandesc sa plece in strainatate. Motivele sunt cele cunoscute, spun ei: salariile mici si lipsa aparaturii:

Veniturile sunt foarte mici si cred ca munca pe care o facem noi este destul de importanta si iti ocupa mai bine de trei sferturi din viata.”

“Venitul mic, ma refer la salariul minim pe economie. Pentru ca, in momentul in care ajungem in primul an de rezidentiat, acela este salariul pe care il avem.”

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania afirma ca un plan pentru combaterea exodului medicilor a fost propus, dar nimeni nu a tinut cont de el. Sigurul lucru pe care guvernantii l-au aplicat a fost legat de majorarea burselor studentilor.

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania: “In rest, nici una din propunerile noastre nu a fost transferata in practica, desi absolut toate guvernele si toate autoritatile au fost perfect de acord: da, este un plan viabil, dar nu s-a putut. Nu s-a putut din lipsa de timp. Au fost preocupati cu bataliile politice.”

Tocmai pentru a arata avantajele si dezavantajele practicarii medicinei in afara, conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi a adunat la un workshop studentii ieseni si cadre medicale care profeseaza in strainatate.

Este o problema controversata aceasta migratie. Unii spun "pleaca prea multi", unii spun ca "de ce pleaca", unii spun "hai sa ii oprim". Hai sa vorbim inainte de a face lucruri care poate marcheaza pe acesti tineri,” a explicat Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi.

Sa plece sau nu este o dilema pentru cei care studiaza Medicina. Un lucru e sigur. Vor, macar pentru cateva luni, sa faca parte din categoria medicilor care profeseaza in strainatate. Mai precis, tinerii vor sa se instruiasca dincolo de granitele Romaniei:

“Sunt in anul trei. La inceput, sincer, chiar ma gandeam foarte serios sa plec, definitiv. Insa, cu timpul, vazand experientele in mare parte a doctorilor cu care am facut eu ore, mi-am dat seama ca mi-as dori pur si simplu sa ma perfectionez, dar sa vin inapoi acasa.”

“Cand am intrat la Medicina, nu m-am gandit sa plec in strainatate, adica doresc sa plec cu o bursa Erasmus in anul cinci. Nu vreau sa zic ca vreau sa raman acolo.

La Iasi, anul trecut, aproximativ 200 de medici au ales sa profeseze in afara, iar din 2007 peste 2000 de cadre medicale au facut acest lucru. Statisticile in tara sunt, insa, mult mai alarmante.

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania: “In decurs de trei - patru ani de zile, vom ajunge sa inchidem spitale nu ca nu este nevoie de ele, nu ca populatia nu are nevoie de asistenta medical, nu ca nu avem fonduri, ci pentru ca nu avem personal calificat.”

In spitalele romanesti ar trebui sa lucreze aproximativ 26.000 de medici. Ca urmare a plecarilor, sustin reprezentantii colegiului medicilor, acum sunt ocupate doar jumatate dintre posturi.

Sursa: digi24.ro
Foto: ziuanews.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii