A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737452720.6847.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Medicamentele testate ilegal pe pacientii bolnavi psihic au fost puse deja in circulatie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
02-06-2016, ora 11:28

Medicamentele testate ilegal pe pacientii bolnavi psihic au fost puse deja in circulatie

Articol de Madalina Irimia
Noi informatii in scandalul studiilor clinice in care au fost vizate de procurorii Parchetului General peste 31 unitati medicale din 16 judete, inclusiv Institutul "Socola" Iasi. Potrivit surselor oficiale, de la Institutul de Psihiatrie "So­cola" s-au ridicat copii dupa contractele de confidentialitate dintre firma si medici, foile de obser­vatii ale pacientilor, dar si fisele cu rezultatele in cazul a sase studii clinice realizate in perioada 2012-2014.

Mai mult, surse din cadrul institutiei au precizat ca unele dintre medicamentele testate in studiile clinice desfasurate la Iasi in intervalul 2012-2014 au fost puse deja in circulatie si sunt disponibile la farmacii.

Mana­gerul institutului, dr. Gabriel Opri­sanu, spune ca majoritatea medicilor din cadrul unitatii medicale sunt implicati in astfel de studii, iar motivul pentru care institutul a fost inclus in aceste controale tine doar de asocierea cu cazul medicului psihiatru de la Arad care este acuzat de falsificarea studiilor pentru testarea medicamentelor.

„Vreau sa cred ca cel putin la noi nu a fost cazul de inscrisuri false. Eu, nefiind de specialitate medic psihiatru, nu am participat la aceste studii si nu stiu exact in ce au constat, iar responsabilitatea este strict a investigatorului care conduce echipa medicala. Fiecare ras­pun­de de ceea ce face. In principiu, studiile clinice sunt un factor de evolutie, refuz sa cred ca la noi s-a intamplat asa ceva", a precizat dr. Gabriel Oprisanu pentru ziaruldeiasi.ro.

Printre cei care au desfasurat studii clinice in anii 2012-2014 se numara si prof. dr. Roxana Chiri­ta sau dr. Serban Turliuc, dar si alti medici specialisti sau sefi de sectie, fara insa ca numele sa le fie asociat, pana acum, in aceasta ancheta, cu faptele care stau la baza cercetarilor procurorilor.

„Vorbim despre un institut, eu sunt cadru didactic, iar promovarea se face pe baza de cer­ce­tare, este normal ca aproape fiecare medic sa fie implicat in aceste studii. Sunt studii ri­gu­roase, inclusiv daca se intampla ca un pacient in timpul studiilor sa cada pe scari, trebuie sa ra­portezi. Sunt mii de date trecute acolo, nimeni nu isi permite sa rateze un efect advers si sa pla­teasca milioane de euro. Evident ca aceste contracte sunt confidentiale, pentru ca daca eu, ca firma, am o molecula noua pe care am platit 10 miliarde de euro ca sa o testez, cum sa o fac publica?", a precizat dr. Turliuc.

El a mai completat ca medicamentele testate in acea perioada erau deja puse pe piata, deoarece fusesera testate anterior in alte tari, testarea in acest caz tinand doar de efectele adverse pe care le prezinta asupra pacientilor.

Sunt medicamente puse pe piata inainte de a fi testate, pentru ca tot ce intra in Romania ca medicament este deja pe piata in alte tari. Nici nu este vorba intotdeauna despre aceleasi categorii de pacient. In functie de complexitatea afectiunii se stabileste si cati oameni sunt implicati, uneori este un numar mai mare, alteori nu. Daca este un sindrom extrem de rar, nu va fi solicitat un numar de o suta de pacienti cand in tara nu sunt in total atatia pacienti cu acest sindrom", a completat acesta.

Managerul actual, dr. Gabriel Oprisanu, mentioneaza ca, inainte de 2015, anul in care a intrat in functie, nu exista reglementat un tarif minim care sa intre in bugetul spitalului si ca valoarea contractului dintre firme si medicii care faceau studiile clinice era cunoscuta doar la nivelul Ministerului Sanatatii.

Conditia pe care am impus-o era sa nu fie sub 10%, pentru ca anterior se intampla sa ajunga la spital doar 1% sau 2% din valoarea contractului, fiecare dupa cat il lasa inima. Astfel, anul trecut am avut de exemplu 400.000 de lei in conturi, din care am platit taxa de acreditare a spitalului sau am facut o serie de inves­titii", a mentionat dr. Oprisanu.

Unul dintre fostii manageri men­tioneaza faptul ca valorile erau necunoscute din cauza contractelor de confidentialitate si ca modul in care se desfasurau studiile, dar si valoarea care ajungea la spital, depindeau de fiecare medic in parte.

Uneori nu am vrut semnez pentru ca se intampla sa ajunga in urma unor studii clinice doar sute de euro in bugetul spitalului, ceea ce era foarte putin. Am incercat sa vad care sunt valorile din contract, insa acest lucru nu a fost posibil, fiindca sumele sunt confiden­tiale", a mentionat acesta.

Con­form anchetatorilor, cercetarile in acest dosar au inceput in 2015.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii