Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Masuri speciale ale Politiei de Frontiera Iasi pentru fluidizarea traficului din posturile vamale
Articol de Cristian AmarieiIn aceasta perioada a sezonului estival a crescut numarul turistilor romani si straini care tranziteaza punctele de trecere aflate la granita cu R. Moldova, fapt pentru care conducerea I.T.P.F. Iasi a luat o serie de masuri menite sa fluidizeze traficul si sa nu fie inregistrati timpi de asteptare in punctele de trecere.
Traficul in punctele de trecere a frontierei aflate la granita cu R. Moldova a crescut cu aproximativ 11% in perioada 01.07.2013-31.07.2013 fata de perioada 01.06.2013-30.06.2013.
Dintre punctele de trecere a frontierei aflate la granita cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de trecere a frontierei a fost P.T.F. Albita/I.T.P.F. Iasi, unde s-a inregistrat o usoara crestere a timpilor de asteptare. Cresterea valorilor de trafic este generata de numarul mare de cetateni din R.Moldova care se intorc de la munca din state ale U.E. si care vor sa –si petreaca concediul in tara de origine.
Anul trecut, in perioada estivala 01.08.2012 - 31.08.2012, au trecut frontiera de stat a Romaniei cu R. Moldova peste 505.000 persoane si peste 138.000 mijloace de transport.
In scopul asigurarii unui climat de siguranta si ordine publica in zona de competenta si in punctele de trecere ale frontierei, precum si al fluidizarii traficului de calatori si marfa, conducerea Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a dipus urmatoarele masuri:
- asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea masurilor legale pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere;
- derularea unui control operativ si civilizat, sens in care s-au dispus masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si de crestere a numarului arterelor de control din punctele de frontiera, dupa caz;
- promovarea si asigurarea climatului de ordine si disciplina, aplicarea consecventa a normelor deontologice specifice institutiei, in scopul respectarii drepturilor si libertatilor legale ale cetatenilor, pentru prevenirea oricaror acte de abuz sau coruptie;
- optimizarea relatiilor de conlucrare si colaborare cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, cu autoritatile de frontiera ale statelor vecine, precum si cu administratia publica locala, pentru rezolvarea, in comun, a problemelor turistilor, dar si ale localnicilor;
- mentinerea in stare de operativitate a tuturor mijloacelor de comunicatii si informatica, pregatirea personalului din subordine in vederea asigurarii interventiei rapide in zona de competenta, pentru rezolvarea situatiilor deosebite si fluidizarea fluxului la nivelul structurilor Politiei de Frontiera Romane;
Recomandari
Pentru evitarea aglomerarilor, I.T.P.F Iasi recomanda participantilor la trafic care tranziteaza frontiera cu Republica Moldova sa aleaga si alte puncte de trecere a frontierei existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza numarului mare de calatori, intr-un timp foarte scurt.
Reamintim celelalte puncte de frontiera existente pe frontiera romano-moldoveana:
Pe raza jud. Galati avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:
- PTF Oancea (rutier) – corespondet Cahul- R. Moldova;
- PTF Galati (rutier) – corespondent Giurgiulesti- R. Moldova
Pe raza jud. Iasi avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:
- PTF Sculeni (rutier) – corespondent Sculeni - R. Moldova;
- PTF Iasi – feroviar – Ungheni
Pe raza jud. Botosani avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:
- PTF Stanca (rutier) - corespondent Costesti - R. Moldova;
- PTF Radauti Prut (rutier)– corespondent Lipcani- R. Moldova.
Pe raza jud. Vaslui avem urmatoarele puncte de trecere a frontierei:
- PTF Albita (rutier) – corespondent Leuseni – R.Moldova.
Informatii suplimentare si harta punctelor de frontiera deschise traficului international sunt disponibile pe site-ul institutiei: www.politiadefrontiera.ro.
In situatia in care exista nemultumiri cu privire la modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, participantii la trafic pot suna la numarul de telefon al Politiei de Frontiera Romane - 021.9590, unde aspectele semnalate vor fi preluate de catre politistii de frontiera care vor actiona in consecinta, legal, de la caz la caz.
Conditiile de calatorie in strainatate pentru minorii, cetateni romani
De la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani calatoresc in tari apartinand Uniunii Europene sau in alte state, in baza unui document de calatorie valabil - carte de identitate sau pasaport.
Minorii cetateni romani se deplaseaza in afara granitelor tarii in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil.
Astfel, copiii in varsta de pana la 14 ani pot sa iasa din tara doar cu pasaport, in timp ce minorii peste 14 ani pot calatori si in baza cartii de identitate, in functie de statul de destinatie.
Totodata, Legea nr. 248 / 2005 prevede ca minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti de o persoana fizica majora, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
In situatia in care minorul calatoreste insotit doar de unul dintre parinti, la iesirea din tara, parintele insotitor trebuie sa prezinte o declaratie notariala prin care celalalt parinte isi da acordul pentru efectuarea calatoriei in strainatate:
Declaratia celuilalt parinte nu este necesara daca parintele insotitor face dovada ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca celalalt parinte a decedat.
Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, daca insotitorul face dovada in acest sens.
Daca minorul calatoreste cu o alta persoana fizica majora, alta decat parintii, aceasta din urma trebuie sa prezinte:
- declaratie notariala a ambilor parinti care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv;
- certificatul de cazier judiciar;
- documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane - daca este cazul.
Intreprinderea masurilor ferme de catre Politia de Frontiera Romana, in toate zonele de competenta, nu au ca scop ingradirea dreptului la libera circulatie a persoanelor, ci mentinerea lui, prin asigurarea respectarii, de catre toti participantii la traficul transfrontalier, a legislatiei interne si internationale in vigoare.
Foto: libertatea.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email