Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Marea inaugurare sau marea demolare? Palas Iasi, declarat ilegal de Curtea de Apel Bucuresti
Articol de Cristian AmarieiPalas Iasi, proiectul dezvoltat de afaceristul Iulian Dascalu, parea singurul PPP din imobiliare care se va sfarsi cu bine. Ieri, Curtea de Apel Bucuresti a declarat afacerea ca ilegala, dupa ce a respins revizuirea unei decizii de ilegalitate de anul trecut a Curtii de Apel Oradea. Iulius Grup si Primaria continua insa lupta in instanta, cu alte cai de atac.
In virtutea unor asocieri in participatiune din 2004 si 2005 dintre Primarie si Iulius Grup, Dascalu a luat in concesiune 12 hectare de teren in centrul Iasiului in proximitatea Palatului Culturii. In 2006, firmele Alimentara SA si Turism Moldova SA, controlate de omul de afaceri Catalin Prisecariu, care se pare ca aveau interese in zona au contestat asocierea dintre cele doua parti, iar povestea are, ca de obicei pe la noi, un miros ciudat.
Tribunalul Bihor a decis, inca din 2006, ca firmele reclamante nu au demonstrat un interes legitim asupra cauzei si prin urmare nu pot depune reclamatii cu privire la asocierea dintre autoritatile locale si Iulius Grup. Cam acelasi lucru l-a facut si Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2008. Cu toate astea Curtea de Apel Oradea a decis anularea hotararilor de Consiliu Local care aprobau contractul, iar Curtea de Apel Bucuresti a intarit ieri aceasta decizie.
Astfel, avem, mai draga, cel putin in aparenta, un contract legal aprobat de niste horarari ilegale de consiliu local. Sa nu te buseasca rasul? Probabil d-aia doamna cu balanta e legata la ochi ca sa n-o loveasca damblaua daca ar vedea asa ceva.
Despre Palas s-a spus de la inceput ca nu ar trebui dezvoltat, ca pune in umbra Palatul Culturii, ca ar fi un abuz, ca asa si pe dincolo. Ca o fi asa sau nu, iesenii ar trebui sa stie mai bine si de-aia astfel de parteneriate ar trebui sa fie aprobate de locuitori prin referendumuri locale, cam asa cum se intampla in Elvetia. Pana la urma populatia e proprietarul spatiilor publice din orice oras, Consiliul Local fiind doar delegat prin alegeri sa le administreze.
„Decizia Curtii de Apel Bucuresti de respingere a unei parti din motivele de revizuire formulate de catre Consiliul Local Iasi si Iulius Group, chiar daca nu modifica situatia creata prin decizia Curtii de Apel Oradea, ramane fara nici un impact asupra finalizarii ansamblului Palas, deoarece contractul de asociere in participatiune dintre Consiliul Local Iasi si Iulius Group ramane in vigoare. In continuare, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei judeca cererea de revizuire formulata de Consiliul Local Iasi si Iulius Group, bazata pe motivele de competenta sa, primul termen de judecata fiind in data de 29 iunie 2012”, spun reprezentantii Iulius Grup.
Pe rolul Curtii de Apel din Cluj-Napoca de data asta se afla o contestatie in anulare, formulata de Consiliul Local Iasi si Iulius Group, a carei judecata este amanata pana la solutionarea de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a judecarii cererii de revizuire.
„Curtea de Apel Oradea a anulat in 2010 hotararea de trecere a terenului pe care se construieste ansamblul urbanstic Palas din domeniul public in domeniul privat, pe motiv ca imobilele aflate pe terenul respectiv nu au fost dezafectate din domeniul public. Realitatea contrazice insa hotararea instantei, deoarece dezafectarea s-a produs atat in fapt – fiind de notorietate starea avansata de degradare si nefunctionalitate a constructiilor care se aflau pe terenul proiectuluii Palas – cat si in drept, acestea fiind supuse procedurii de scoatere din functiune si casare, fiind demolate inca din 2007. Astfel, proiectul Palas va fi finalizat cu respectarea P.U.Z.-ului, care, de asemenea, este mentinut de catre instantele judecatoresti ca fiind legal si valabil”, conchid oficiali ai Iulius Grup.
Pana una-alta ramane problema. Daca e ilegal, ce se poate face cu un gigant imobiliar care, orice s-ar spune, a costat niste sute de milioane de euro. Se va alege Iasiul cu un colos inutil din beton – unde, atentie – deja au inchiriat spatii companii extrem de puternice, precum retailerul H&M, in mall sau centrul de dezvoltare software al Amazon, in partea de birouri – sau primaria cu un sir de procese prin care se vor cere despagubiri?
Palas Iasi ar trebui sau va fi inaugurat pe 31 mai 2012, dupa mai multe amanari consecutive. Proiectul cuprinde un mall, trei cladiri de birouri, doua hoteluri si un bloc cu 70 apartamente (din care au fost vandute 40), iar constructiile sunt conectate cu Palatul Culturii prin intermediul unui parc de 50.000 mp, cu cu patinoar, carusel de joaca, gradina de vara si un lac artificial cu foisor pentru ceremonii.
Sursa: businesscover.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email