A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1720212195.3953.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Maestru la 28 de ani. Gabriel Bebeselea a castigat un important concurs international pentru dirijori
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
19-10-2015, ora 09:03

Maestru la 28 de ani. Gabriel Bebeselea a castigat un important concurs international pentru dirijori

Articol de Cristian Amariei
Gabriel Bebeselea, prim-dirijorul Operei Romane din Iasi, este cel mai tanar dirijor angajat al unei institutii de cultura din Romania si colaboreaza cu mari orchestre ale lumii. Seria reusitelor sale este lunga, insa Gabriel spune ca, mai mult decat talentul, educatia este cea care i-a adus succesul.

Ati auzit de Gabriel Bebeselea? Are 28 de ani si a condus deja cele mai importante orchestre din Romania.

Este cunoscut in strainatate, dar cu toate acestea prea putina lume a auzit de el in tara noastra.

Anul acesta a participat la Lucerne Festival Academy (Elvetia), unde au concurat 330 de dirijori din intreaga lume. A iesit din acest concurs pe primul loc.

Gabriel Bebeselea, dirijor Opera Romana Iasi: „Premiul a constat in studiul cu unul dintre cei mai mari dirijori la ora actuala Bernard Haitink si nu numai atat, a constat in faptul ca am dirijat una din cele mai bune orchestre din lume, formata din cele mai bune orchestre din Europa, cu membri celor mai bune orchestre din Europa.”

Seria reusitelor lui Gabriel Bebeselea este impresionanta: a castigat premii internationale, burse si multe aplauze. insa dirijorul spune ca nu talentul a fost decisiv pentru reusita sa.

Educatia a avut principalul rol. Mai mult decat talentul si munca pe care am depus-o eu. Pentru ca daca nu as fi fost pus pe o cale corecta atunci nu as fi studiat bine, nu as fi stiut cum sa iau lucrurile. Recunosc ca am primit o educatie extrem de bine inchegata prin prisma faptului ca eu am studiat la scoala germana la inceput. Prima limba vorbita de mine la inceput a fost germana, cand totul a fost foarte riguros, uneori rigid si a trebuit sa mai slefuiesc asta. Lucrul asta m-a ajutat pentru ca viata unui dirijor depinde foarte mult de orar, depinde foarte mult de program, de agenda. Daca lucrurile nu merg bine si nu sunt foarte riguroase, atunci e posibil sa devina totul un haos. Atunci educatia primita de cand am fost copil mic, pana la studiile pe care le-am finalizat in Viena, au avut o continuitate”, adauga prim-dirijorul Operei Romane din Iasi.

Si la fel de continua a fost munca pe care a depus-o zi de zi.

Cred ca ceea ce vede publicul pot sa spun ca e cam 10% din ceea ce face un dirijor, pentru ca munca dirijorului se consuma mai mult acasa, cu partitura in mana si cu creionul in mana”, spune Gabriel Bebeselea.

Gabriel a condus interpreti si instrumentisti cu o experienta de scena mai mare ca anii lui de viata. in lumea orgolioasa a artistilor, tanarul dirijor a stiut insa sa isi castige respectul: „Atata timp cat exista respect pentru muzica si pentru compozitorul nostru de a aduce partitura aproape de public, atunci exista intotdeauna o alchimie intre dirijor si orchestra, intre solisti si orchestra, intre orchestra si dirijor. Cand exista respectul de care spuneam, cu siguranta nu e dificil.”

Respectul este cel care il ghideaza pe Gabriel Bebeselea si in muzica, dar si in viata.

„Sunt foarte respectuos fata de ceea ce a scris compozitorul. Personajul meu este partitura. intrebarea mea este "De ce?". De ce a scris asa si nu a scris altfel. si atunci de la acel de ce porneste de fapt constructia. Iar dupa acest curent ma ghidez si in viata de zi cu zi. Incerc sa am cat mai mult respect pentru totul si cat mai multa sinceritate. Daca nu esti sincer cu arta pe care o faci, nu ai cum sa transmiti publicului”, afirma prim-dirijorul Operei Romane din Iasi.

Cariera tanarului dirijor prinde aripi la Viena, unde a studiat la Universitatea de muzica si arte ale spectacolului. Orasul este capitala mondiala a muzicii clasice, acolo sunt peste 15.000 de concerte de in fiecare an.

Eu inca locuiesc de fapt la Viena si dirijez in strainatate, dar Iasul a fost opera care... aveam 22-23 de ani cand am semnat contractual cu Opera din Iasi. Am devenit dirijor aici. Sunt familia mea practic, sunt cei care mi-au dat sansa sa evoluez si impreuna cu ei am crescut si ei alaturi de mine si eu alaturi de ei”, spune el.

Gabriel Bebeselea a inteles ca obstacolele sunt doar lectii de viata. Iar mesajul sau pentru tinerii Romaniei este ca motorul performantei este pasiunea: „Nu mi-a fost usor si atunci recunosc ca au fost multe momente in care am stat si m-am gandit daca toate munca pe care o depun va ajunge undeva. Dar daca pasiunea e atat de puternica incat am decis de la inceput ca trebuie, nu am decat un drum: inainte. Nu exista stanga, dreapta sau inapoi. Si atunci cred ca fiecare tanar trebuie sa isi gaseasca pasiunea si asta ii va genera si determinarea.”

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii