A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829981.505.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Localnicii unei comune din Iasi, pedepsiti la lipsa de servicii medicale dupa ce unicul doctor din zona le-a impus o taxa ilegala
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
18-09-2015, ora 08:04

Localnicii unei comune din Iasi, pedepsiti la lipsa de servicii medicale dupa ce unicul doctor din zona le-a impus o taxa ilegala

Articol de Cristian Amariei
Medicul de familie din Iasi care lua 10 lei pentru activarea cardului de sanatate a ramas fara contract cu Casa de ASigurari. Doctorul a motivat ca era vorba de un serviciu la cerere si nedecontat de institutie. Insa, conducerea Casei de Asigurari a stabilit ca taxa a fost impusa ilegal de aceea a reziliat contractul cu medicul pe sase luni. Dupa aceasta decizie, localnicii au ramas fara unicul medic de familie din comuna.

Taxa activarii cardului de sanatate este ilegala. Asa a decis Casa de Asigurari de Sanatate, in urma cercetarilor. Din acest motiv, medicul de familie din comuna Helesteni, Magdalena Ibanescu a fost sanctionat.

"Una dintre sanctiuni a fost cea de reziliere in urma constatarii anumitor fapte si anume incasarea de sume de bani pentru activarea cardurilor de sanatate a pacientilor acestui medic," a spus Robert Danca, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi.

Din comuna, doua mii de oameni sunt inscrisi la acest medic, fiind si singurul din localitate. Ramasi fara el, nu le ramane decat sa caute solutii in alte comune sau sa astepte revenirea doctorului. Acest lucru, insa ii nemultumeste:

"Ne mutam la alt medic, daca nu. Trebuie sa platesc masina cand am probleme cu copilul. Are un an si noua luni. Nu trebuie sa platesc masina sa ma duca la Ruginoasa, la Pascani?"

"- Cum faceti? Mergeti la alt medic? - Nu ma duc, nu pot. Unde sa ma pot duce eu? De acum vine iarna, sa o iau pe jos sa ma duc prin zapada, pe unde sa ma duc?"

"Pentru zece lei umbla lumea asta aiurea."

"Ce am sa fac? Nu stiu. stiu medicamentele pe care trebuie sa le iau si le iau inainte."

"Au venit cetatenii la mine. Li s-a spus de catre asistente ca nu se elibereaza nimic, nici macar o foaie alba deoarece doamna doctor este in medical. Cel mai apropiat medic este la Ruginoasa. Din centrul de comuna cinci kilometri, iar din ultimul sat catun, undeva la noua kilometri. Va fi foarte greu," a spus Constantin Hira, primarul comunei Helesteni, judetul Iasi.

Pentru inscrierea la un alt medic, oamenii trebuie sa solicite de la cabinetul unde e inscris copie dupa foaia de observatie. De cele mai multe ori aceasta este trimisa prin posta cu confirmare primire.

Anca Deleanu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei filiala Iasi: "La doctorul la care ajunge face dovada asigurarii sale, face dovada identitatii sale prin copie dupa cardul de identitate si inmaneaza fisa respectiva, facand o cerere de transfer de la un medic la altul. Este fara niciun fel de costuri, ci numai un cost de timp."

Medicul a carui contract a fost suspendat nu a vrut sa comenteze situatia, insa in urma cu doua luni sustinea ca legea este de partea lui si ca, in cazul in care va ajunge in situatia aceasta, va actiona in instanta Casa de Asigurari de Sanatate.

Sursa: digi24.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii