A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734957420.695.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Lista obiceiurilor benefice pentru sanatate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
04-04-2012, ora 04:43

Lista obiceiurilor benefice pentru sanatate

Articol de Madalina Irimia

Jurnalistii de la Washington Post au realizat o lista a obiceiurilor care sunt benefice pentru sanatate, precum si a celor la care ar trebui sa renuntam.

Statul pe scaun scurteaza speranta de viata, predispune la afectiuni cardiovasculare si creste riscul de obezitate. Acestea erau concluziile la care au ajuns oamenii de stiinta de la Universitatea din Sydney. Expertii avertizau ca persoanele care stateau 11 ore pe scaun isi puneau viata in pericol.

Cinci portii zilnice de legume si fructe te ajuta sa tii bolile la distanta. Acest obicei ar trebui adaptat, tinand cont de faptul ca legumele lupta impotriva unor boli grave, precum cancerul, datorita continutului ridicat de antioxidanti. Un studiu realizat de Asociatia Americana de cardiologie, dat publicitatii in luna martie, arata ca 80% dintre persoanele intervievate fac tot posibilul sa manance cele cinci portii de legume si fructe recomandate de catre specialisti. "Din pacate nu asiguram organismului necesarul zilnic de vitamine si minerale, iar legume si fructele reprezinta surse bogate in acesti nutrienti".

Nucile, alunele si celelalte fructe oleaginoase sunt recunoscute pentru efectele benefice pe care le au asupra functiei cardiovasculare. Specialistii din domeniul nutritiei spun ca aceste fructe au un continut ridicat de grasimi "bune", care ajuta la scaderea colesterolui rau. Mai mult, studiile din domeniu au demonstrat ca persoanele care includ in dieta zilnica un pumn de fructe oleaginoase prezinta un risc scazut de a suferi un infact sau sa se imbolnaveasca de hipertensiune arteriala. Atentie insa: aceste alimente au un continut ridicat de kilocalorii, astfel ca este recomandat sa mancati cu moderatie, pentru a evita luarea in greutate.

Daca nucile tin la distanta bolile de inima, ouale predispun la aceste afectiuni. Persoanele care obisnuiesc sa manance aceste alimente la micul dejun prezinta un risc crescut de a suferi de afectiuni cadiace. Specialistii au constatat in urma studiilor clinice ca ouale predispun la infacturi, mai ales daca mancam saptamanal sase oua. In plus, prepararea acestuia in ulei duce la cresterea colesterolului.

Pauza de cafea este si ea un obicei sanatos. In ciuda reputatiei proaste, cafeaua are efecte benefice asupra sanatatii inimii. Acest aliment contine substante care scade nivelul de colesterol din sange si imbunatateste functia cardiovasculara. Specialistii mentioneaza ca persoanele care beau mai mult de trei cesti de cafea pe zi nu prezinta un risc crescut de a se imbolnavi de afectiuni cardiace. Studiile de specialitate au indicat rezultate surprinzatoare si in ceea ce priveste preventia bolii Parkinson. Expertii au dovedit ca persoanele care beau cafea prezinta un risc cu 80% mai mic de Parkinson.

Margarina este mai putin daunatoare decat untul. Aceasta afirmatie este partial adevarata. Nutritionistii spun ca margarina contine uleiuri vegetale si are un continut mai scazut de grasimi saturate, spre deosebire de unt. Cu toate acestea, pe piata exista mai multe tipuri de margarina si unt, iar important este sa alegem variantele care nu contin grasimi hidrogenate, considerate de experti ca fiind cancerigene.

Uleiul de masline este cel mai sanatos tip de ulei. Gresit, afirma nutritionistii care spun ca aceste tip de ulei este benefic organismului atat timp cat este folosit la prepararea salatelor sau nu este supus unor temperaturi mai mari de 210 grade. Incalzit, nu suporta modificari de structura si isi pastreaza valorile nutritive mai bine decat cel de floarea-soarelui. Are punctul de ardere la 210 grade Celsius, substantial mai ridicat decat temperatura ideala pentru prajit care este de 180 grade Celsius. Mai mult, la aceasta temperatura, grasimile care au un punct de fum mai scazut, precum untul, se descompun si devin toxice pentru organism. Un alt avantaj al acestui ulei este ca formeaza o crusta microscopica pe suprafata mancarii, ceea ce impiedica patrunderea substantelor nocive generate de procesul prajirii si imbunatateste savoarea mancarii. Acest tip de ulei este mai sanatos decat cel de floarea soarelui, tinand cont de faptul ca acesta din urma rezista doar pana la 170 de grade.

Pizza este un preparat pe cat de delicios, pe atat de periculos. Acesta are un continut ridicat de sare, carbohidrati si grasimi "rele". Functia cardiovasculara are de suferit din cauza acestor componente. In plus, preparatul are si un continut ridicat de kilocalorii.

Ciocolata condamnata de majoritatea femeilor care tin cura de slabire poate fi desertul ideal, mai ales daca vrei sa te feresti de bolile de inima. Acest dulce contine antioxidanti care ajuta la dilatarea vaselor sanguine, la scaderea nivelului de colesterolul si la normalizarea tensiunii arteriale. Specialistii sustin ca flavonoidele, antioxinatii care se gasesc atat in ceaiul verde, vin si fructe sunt responsabile pentru efectele benefice pe care ciocolata le are asupra organismului.

Sursa: gandul.info

Foto:gradinamea.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii