ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SANATATE
21-05-2012, ora 06:35

Lipsa citostaticelor inseamna economii de zeci de milioane de lei pentru Ministerul Sanatatii. Antibiotice Iasi n-a facut pana acum nici un import

Articol de Madalina Irimia

27 de citostatice lipsesc de pe piata din Romania, afirma Ministerul Sanatatii. Asociatiile pacientilor dubleaza cifra. Din februarie cand s-a facut estimarea, doar sase substante au fost aduse in tara.

Ministrul Sanatatii spune ca aceasta criza e intretinuta si de directorii unitatilor medicale. Niciunul dintre medicamentele aduse n-a fost ridicat de spitale.

Pe langa fondurile si asa prea mici alocate tratamentelor, in realitate bolanvii de cancer sunt ucisi de ignoranta celor care ar trebui sa-i salveze.

Lipsa citostaticelor se traduce in economii de zeci de milioane de lei pentru ministrul Sanatatii, dar si in pierderi de vieti omenesti.

De exemplu, pentru ciclofosfamida unde necesarul e de aproximativ 130.000 de flacoane, pacientii platesc peste un milion de euro.

Nimeni nu este tras la raspundere, iar solutii de criza se gasesc doar cand cei multi si bolnavi nu mai pot indura.

Cei din piata de medicamente afirma ca Unifarmul nu este pregatit sa faca importuri de citostatice.

Antibiotice Iasi n-a facut pana acum nici un import, desi are infrastructura necesara pentru ca ii lipseste un document ce trebuie eliberat chiar de la Ministerul Sanatatii.

Criza citostaticelor scoate la iveala un alt paradox: avem cele mai mici preturi din Europa, dar si cele mai putine medicamente in farmacii.

Atunci cand un medicament dispare de pe piata, pacientii sunt condamnati la moarte. Statul nu-l deconteaza daca e cumparat de ei din strainatate, dar nici nu-l aduce in farmacii.

Sunt 5000 in toata tara si doar jumatate supravietuiesc maladiei: pentru ca nu sunt diagnosticati la timp, pentru ca nu primesc tratamentul de care au nevoie in cel mai scurt timp.

Actualul ministru, Vasile Cepoi, promite ca va rezolva situatia impunand o serie de proceduri: la inceputul fiecarui an medicii fac necesarul de medicamente pe baza mediei din ultimii cinci ani. Unifarm primeste fonduri ca sa le cumpere, iar spitalele le pot comanda direct de la ei.

Eterna criza a medicamentelor i-a ingenunchiat pe oamenii care privesc totul ca pe o fatalitate.

Unifarm n-are fonduri alocate ca nu mai ceara plata pe loc spitalelor pentru medicamentele aduse, in minister nu exista proceduri clare dupa care spitalele sa functioneze si in felul acesta cei care gresesc sa fie trasi la raspundere.

Medicii nu solicita medicamente, iar cei care o fac nu se aleg cu nimic, pentru ca cererile lor raman blocate in minister.

E nevoie de organizare, comunicare si reguli clare, dar mai ales e nevoie ca toti cei in mainile carora stau vietile bolnavilor sa aiba constiinta si sa inteleaga ca deciziile lor proaste se traduc in pierderi vieti omenesti.

Sursa: stirileprotv.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii