ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

ECONOMIC
14-05-2012, ora 16:23

Leul continua sa se devalorizeze

Articol de Alexandra Stefanescu

Yenul japonez a castigat aproape 5% in fata Euro in aprilie, in timp ce leul a fost cea mai slaba moneda fata de Euro; moneda nationala a avut rezultate slabe, coborand cu 1,15% fata de Euro si 1,86% fata de dolarul american, ca efect al incertitudinii politice. In mai, leul s-a apreciat pana pe data de 7, alunecand din nou si pierzand pana pe 11 intregul avans. Mesajul alegerilor recente din Europa este unul care bulverseaza pietele si imprima volatilitate atat pentru Euro, cat si pentru monedele din regiunea CEE.

Yenul a ocupat podiumul castigurilor in fata Euro in aprilie, cu aproape 5% (4,98%). Transpunerea riscurilor europene inspre Spania a fost sursa unor cautari febrile pentru o regiune de refugiu si a avut ca efect intarirea celei mai atractive monede in termeni relativi, in perioadele agitate: yenul japonez. Amenintarile Bancii Centrale a Japoniei privind interventia in piata si promisiunea sporirii ofertei de yeni (in mod normal un motiv de depreciere a monedei) nu au intrerupt miscarea de apreciere a yenului, vizibila si in fata dolarului neozeelandez si a celui australian, pe seama dorintei de siguranta a investitorilor.

Luna trecuta, Leul a cazut cu 1,15% in fata Euro, depasind pentru prima oara pragul de 4,4 lei pentru un Euro, mai ales pe seama instabilitatii politice generate de caderea guvernului condus de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. Versus dolarul american, leul a pierdut 1,86%. Numai peso-ul mexican a fost mai slab decat leul in fata dolarului american (intre monedele din oferta XTB). Peso-ul a pierdut 1,93% in fata dolarului, pe seama asteptarilor privind coborarea dobanzii de referinta de catre Banca Centrala, dupa 32 de luni de mentinere la 4,5%. Sentimentul rezervat privind impactul global al crizei europene afecteaza de asemenea negativ monedele care ofera dobanzi ridicate, intre care peso-ul mexican si dolarul australian.

Finalul lunii aprilie a dus cotatiile leului la noi minime in fata Euro si a scos cursul dintr-o lunga perioada de letargie. Aproape intreaga depreciere a aparut dupa caderea guvernului, fara acest episod nu cred ca leul ar mai fi luat premiul intai la cea mai mare depreciere in fata Euro. Forintul maghiar a fost cumparat de speculatorii care mizau pe o revenire la masa negocierilor cu FMI a guvernului ungar. Zlotul si coroana ceha au avut performante modeste, dar apropiate, spre deosebire de norma istorica a unor variatii mai mari ale zlotului fata de o coroana ceha in general mai stabila”, aratat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Leul a incheiat clasamentul monedelor din Europa Centrala si de Est: Forintul s-a apreciat cu 2,77% in aprilie, capitalizand speranta unui acord cu FMI care sa stabilizeze perspectiva finantelor publice. O parte din aceasta incredere a fost dispersata in luna mai, pe masura ce a devenit limpede ca negocierile vor fi sinuoase. Aprilie a adus insa pierderi de 0,54% pentru zlot si 0,56% pentru coroana ceha fata de Euro, la jumatate insa fata de cele ale leului.

Debutul lunii mai a bulversat pietele valutare. Euro s-a depreciat cu 2,46% in fata dolarului si 2,37% in fata yenului japonez, intre 1 si 11 mai. Leul s-a apreciat versus Euro in primele sapte zile ale lunii, pierzand insa ulterior intreg castigul acumulat. Investitorii au inceput sa ia in calcul riscul ca Grecia sa nu poata suporta in viitor austeritatea necesara pentru a primi finantare UE-FMI, ceea ce ar putea conduce la iesirea tarii din uniunea monetara. Alegerile au aratat ca tot mai multi cetateni europeni sunt nemultumiti de politicile curente de taieri de cheltuieli si vor o viziune pentru crestere economica.

Modul de operare al aliantei franco-germane, in care Franta actuala, condusa de Francois Hollande, are opinii divergente fata de Germania constituie un alt motiv de prudenta vis-a-vis de Euro, impreuna dificultatile sistemului bancar spaniol si posibilitatea ca deficitul public sa se apropie de 6%. Nu doar Euro, ci si monedele din regiunea CEE au de suferit atunci cand investitorii cauta insule de siguranta. In Romania, leul pare a isi fi gasit un nou interval de variatie pe termen scurt intre 4,4 si 4,46, dar in interiorul caruia fluctuatiile vor fi probabil ceva mai ample. Pe termen mediu contextul incert si riscul depasirii tintei de deficit recent setata la 2,2% pot impulsiona EUR/RON chiar dincolo de maximul atins pe 1 mai, in pietele offshore, la 4,46”, a precizat Claudiu Cazacu.

Foto: business24.ro

     
Tag-uri: leu, depreciere, euro
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii