A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719681120.1621.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Legume si fructe rezistente la frig si seceta. Cercetatorii romani pregatesc agricultura viitorului, insa au o mare problema
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
15-02-2016, ora 08:02

Legume si fructe rezistente la frig si seceta. Cercetatorii romani pregatesc agricultura viitorului, insa au o mare problema

Articol de Cristian Amariei
Agricultura viitorului se bazeaza pe culturile ameliorate, altfel spus, rezistente la frig, dar si la seceta. Odata cu schimbarile climatice, legumele, fructele, dar si cerealele au de suferit.

Semintele vechi de pe vremea bunicilor si-au pierdut productivitatea si nici nu mai fac fata diferentelor mari de temperatura de la o zi la alta. Cercetatorii romani incearca sa faca minuni, insa nu au bani.

Schimbarile climatice ii obliga pe fermieri sa ia masuri. In Vidra, agricultorii si-au adaptat solariile pentru a proteja legumele. Salata este invelita cu o folie pe timpul noptii sau atunci cand temperaturile coboara brusc.

Sorin Popa, fermier: "Ardeii pe care ii cultivam acum 10 ani in camp nu ii mai pot pune, pentru ca anul trecut acelasi soi nu a dat productie. Nu mi-am scos nici macar investitia."

Vlad Gheorghe, fermier: "Conditiile climatice sufera atatea perturbari in care noi nu ne imaginam cat pot sa agraveze factorul mancare."

Daca in trecut cercetatorii incercau prin ameliorare sa obtina o productie mare si rezistenta la boli si daunatori, acum specialistii sunt nevoiti sa obtina soiuri cat mai rezistente la conditii extreme. Deja nu mai este o raritate sa existe diferente de temperatura de la o saptamana la alta, de pana la 20 de grade Celsius. Lucru care afecteaza munca fermierilor. Si soiurile de cereale sunt altele de acum.

Marin Verzea, director general Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Agricola Fundulea: "Soiurile noi sunt intensivi, creati pentru a da productii mari. Din aceste soiuri vechi noi luam o caracteristica, rezistenta la ger sau la seceta. Transferam caracteristica."

Cercetarea din Romania primeste insa prea putini bani.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: "Avem 4 miliarde la Bruxelles destinate numai cercetarii agricole si noi nu reusim sa utilizam decat 34 de milioane."

Meteorologii spun ca, in ultimul secol, temperatura medie anuala a crescut cu aproape un grad, insa pe viitor o sa fie mult mai rau, asa fel incat in 2099 termometrele vor indica 5 grade in plus.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (2)  
DorothyAnick,  06.03.2017 06:23

wh0cd997474 read more here

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii