A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736274159.7426.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Lege pentru pacientii din Romania: medicamente ieftine si eliminarea exportului paralel
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

POLITIC
09-04-2013, ora 15:41

Lege pentru pacientii din Romania: medicamente ieftine si eliminarea exportului paralel

Articol de Alexandra Stefanescu

Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune azi un proiect legislativ prin care “pacientii vor beneficia de o buna aprovizionare cu medicamente la un pret accesibil prin scaderea TVA-ului la 5%”. Deputatul considera ca prin adoptarea acestui act normativ se va dubla accesul la medicamente concomitent cu cresterea cu 30% a productiei interne si eliminarea exportului paralel de medicamente.

Parlamentarul considera ca lipsa citostaticelor determinata de exportul paralel esteoconsecinta directa a faptului ca 40% din pretul medicamentului este reprezentat de un cumul de taxe.

Romania are unul din cele mai mari TVA-uri la medicamente din UE, de 9% , cu mult peste cel din alte tari din UE unde este cuprins intre zero in Austria, Anglia si Suedia si maxim 3-5% in Franta si Italia. Scopul actului normativ este de a asigura pacientilor o buna aprovizionare cu medicamente la un pret accesibil prin scaderea TVA la 5% la medicamente. Restrictionarea accesului la medicamente are patru mari cauze: taxe multiple (TVA, clawback, taxe de distributie, taxe vamale), grad redus de compensare (atat ca procent cat si ca aplicare la pretul de referinta reprezentat de cel mai mic pret din aceeasi categorie farmacologica), fondurile insuficiente si lipsa de transparenta (privind criteriile de includere in programe sau in lista compensatelor, medicamentele sunt incluse pe lista compensatelor in functie de politica de lobby a marilor firme si nu se aplica criterii transparente de cost-eficienta, aceleasi firme castiga licitatiile de ani de zile).

Taxele mari duc la preturi mari pe piata interna. Practic aproape 40% din preţul medicamentului din Romania este reprezentat de un cumul de taxe.Taxele mari si intarzierile de peste un an la decontarile de medicamente, atat catre producatori cat si pentru distribuitori, au dus la un paradox legat de supravietuirea economica a acestora-exportul paralel de medicamente ieftine si importul de medicamente scumpe. Preturile medicamentelor in farmaciile din Romania sunt chiar mai mari decat cele din tarile UE si se ajunge ca un medicament sa fie cu 21 % mai scump decât în Franţa , cu 42 % mai scump decat in Suedia şi cu 62 % mai mult decât în Anglia. Acest lucru se datorează în principal taxei pe valoarea adăugată de 9 % ce cumulata cu restul taxelor duce la cresterea pretului cu pana la 39% in functie de tara de origine. TVA-ul aplicat in Romania este mult mai mare decat cel din tarile UE unde este cuprins intre zero in Austria, Anglia si Suedia si maxim 3-5% in Franta si Italia”, a declarat Ciuhodaru.

Potrivit medicului iesean, reducerea TVA la medicamente poate fi facuta cu respectarea angajamentelor de armonizare cu prevederile legislative din UE intrucit, in conformitate cu prevederile directivei a VI a pot fi utilizate doua-trei cote reduse de TVA dar care nu pot fi mai mici de 5%.

In aceste conditii scaderea TVA-ului la medicamente la 5% are efecte favorabile asupra pacientilor, sistemului medical si a economiei. Pacientilor le faciliteaza accesul la medicamente prin scaderea preturilor si limitarea exportului paralel, sistemul medical va interna mai putini pacienti si cu mai putine complicatii iar cresterea cererii de medicamente are efecte benefice de stimulare a activitatii producatorilor interni de medicamente si a micilor farmacisi. Scaderile aparente de venituri bugetare sunt compensate de cresterea volumului de vanzari pe piata medicamentului prin scaderea pretului si limitarea exportului paralel precum, scaderea numarului de internari si a pacientilor in stare grava si de stimularea activitatii economice a producatorilor interni si a micilor farmacisti platititori de taxe si nu in ultimul rand de crearea de noi locuri de munca. Estimam ca prin adoptarea acestui act normativ se va dubla accesul la medicamente concomitent cu cresterea cu 30% a productiei interne si eliminarea exportului paralel”, conchide Tudor Ciuhodaru.

Foto: paginafarmacistilor.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii