ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

CULTURA
24-05-2015, ora 13:15

„Lectie de jazz”, cu Harry Tavitian, in cadrul Festivalului International al Educatiei. Sa FIE jazz!

Articol de Madalina Irimia
O veste excelenta pentru iubitorii jazzului: pianistul Harry Tavitian revine la Iasi miercuri, 27 mai 2015, cu un concert extraordinar inclus in programul Festivalului International al Educatiei. Concertul va avea loc pe scena din fata Palatului Culturii, de la ora 19.00. Intrarea este libera.

„Iasul este unul dintre orasele cu o frumoasa traditie jazzistica. Fiecare intalnire a mea cu publicul de aici a fost una deosebita. Ma bucur sa revin aici, la invitatia Uniunii Armenilor – Filiala Iasi, cu ocazia Festivalului International al Educatiei, un adevarat festival al artelor. Un nou pas pentru Iasi – Capitala Culturala Europeana, proiect pe care am avut onoarea sa-l deschid impreuna cu pianistul Ion Baciu Jr. intr-un concert memorabil, acum 3 ani”, sustine Harry Tavitian.

In concertul de la Iasi Harry Tavitian ne va invita la „Lectia de jazz”. Muzica va surprinde momente importante din istoria jazzului si va fi insotita de explicatii care sa ilustreze mecanismul care a dus la nasterea diverselor stiluri de jazz in contextul vremurilor pe care aceasta muzica le-a traversat. Harry Tavitian ne va oferi insasi bucuria muzicii, fara didacticism, ci spontan si firesc asa cum este jazzul!

Harry Tavitian s-a nascut in anul 1952 la Constanta, intr-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la varsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti. La 17 ani descopera bluesul, in momentul in care il asculta pe Memphis Slim in concert la Brasov. in 1974 participa la prima editie a Festivalului de Jazz de la Sibiu si canta in jam-session cu Richard Oschanitzky la patru maini. Din 1976 se dedica exclusiv jazzului. in 1978, la Constanta, pune bazele grupului Creativ, cu care va castiga in 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu. in perioada 1978 – 1987 conduce Clubul de Jazz de la Constanta. in 1992 infiinteaza Fundatia Culturala „Harry Tavitian”. Din ianuarie 1990 si pana in prezent este realizatorul emisiunilor „Jazz Context” de la Radio Constanta. Din februarie 1990 Harry Tavitian este vicepresedinte al Uniunii Armenilor din Romania – Filiala Constanta si realizatorul emisiunii „Natia si Civilizatia Armenilor” de la Radio Constanta.

Pianistul Harry Tavitian „…este cel mai important jazzman roman contemporan”, titra International Herald Tribune in 19 octombrie 1990. Muzica lui Harry Tavitian se caracterizeaza prin deschidere catre influente multiple si printr-o mare capacitate de sinteza. intr-un interviu acordat revistei Jazz Forum, Harry Tavitian explica: „suntem aici in Levant, suntem parte a lumii, suntem deschisi catre cultura lumii, catre spontaneitate…”. Harry Tavitian are un stil propriu, inconfundabil, bine definit in noul jazz est-european, prin diversele sale experiente artistice. Muzica sa este un amestec de Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Dollar Brand, muzica de camera contemporana, blues, muzica medievala, folclor din Balcani. Radacinile lui armenesti sunt, de asemenea, evidente, muzica sa avand un puternic caracter etnic.

Harry Tavitian a sustinut concerte si a participat la festivaluri importante in Romania, Rusia, Lituania, Franta, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Iugoslavia, Polonia, Scotia, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al presedintelui Armeniei), Slovacia, Elvetia, Cehia, Austria sau Slovenia. in indelungata si frumoasa lui activitate, Harry Tavitian a colaborat cu numerosi jazzmani romani si straini.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii