ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
10-09-2015, ora 10:51

Lapusneanu – Piata Unirii, finalizare in noiembrie

Articol de Cristian Amariei
Santierul proiectului european de regenerare a arealului Lapusneanu – Piata Unirii va fi prelungit pana in luna noiembrie. Lucrarile de excavatie in zona parcarii fostului sediu Romtelecom au scos la lumina vechi fundatii de cladiri si beciuri, a caror cercetare arheologica va intarzia lucrarea de modernizare a spatiului.

Ruinele descoperite apartin, potrivit arheologilor unor foste locuinte si carciumi de pe fosta Strada de Sus a Iasului, constructiile datand de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si pana la inceputul secolului al XX-lea. „In acea perioada, era o zona comerciala importanta, cu multe carciumi si hanuri, la intersectia mai multor drumuri. Vestigiile vor fi acoperite cu pamant galben, compactam bine pamantul, iar deasupra se pune un strat de balast, placa de beton si, apoi, se face parcarea. Vestigiile sunt conservate de placa de beton”, a explicat Stela Cheptea, sefa echipei de arheologi care analizeaza ruinele. Un alt punct in care au fost descoperite vestigii este strada din laterala cinema Republica, spre biserica Mitocul Maicilor. In aceasta zona, au fost mobilizate echipe de muncitori pentru realizarea sapaturilor necesare cercetarii arheologice. Aici au fost descoperite fundatii ale unor cladiri din incinta locasului religios, dar si cateva morminte din fostul cimitir al bisericii.

Fantani in octombrie

In cadrul aceluiasi proiect, pe esplanada dintre Piata Unirii si bulevardul Independentei continua lucrarile de pavare cu dale de granit a aleilor pietonale. De asemenea, sunt in curs de modernizare treptele scarii din dreptul hotelului Unirea. in cadrul acestui obiectiv, cele mai importante lucrari ce urmeaza sa fie realizate vizeaza amplasarea celor doua fantani arteziene in cascada. In urma licitatiei organizate de primarie, a fost semnat contractul pentru furnizarea instalatiilor aferente fantanilor. Echipamentele trebuie livrate in luna octombrie, cand va incepe si montarea pe pozitie. Fantanile arteziene vor fi amplasate in zona mediana a celor doua scari de acces spre bulevardul Independentei.

Lift la pasajul subteran

Pasajul pietonal din Piata Unirii este cel mai avansat obiectiv al proiectului. Aici, lucrarile sunt concentrate la instalarea platformei elevatoare destinate persoanelor cu dizabilitati. La accesul dinspre Libraria Junimea a fost montata, la nivelul trotuarului, structura metalica care va sustine mecanismul liftului. In acelasi timp a fost amenajata la nivelul inferior accesul spre platforma. Conform planificarii de santier, lucrarile la lift urmeaza sa fie finalizate in doua saptamani. De altfel, intreg pasajul se afla la ultimele finisaje, dupa ce placarea cu granit a fost definitivata pe tot parcusul traseului subteran. Mai sunt de montat dale pentru o parte a scarilor de acces si lucrari la sistemul de iluminat din pasaj.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii