ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
27-02-2013, ora 12:15

La Iasi a fost lansata Platforma Nationala Pentru Educatie care promoveaza modele de buna practica pentru reducerea abandonului scolar

Articol de Alexandra Stefanescu

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil – FONPC a lansat la Iasi, in data de 26 februarie 2013, ora 11.00 in Sala Mare a Instutiei Prefectului Judetului Iasi, Platforma Nationala Pentru Educatie.

La eveniment au participat peste 150 de persoane - reprezentanti din partea autoritatilor publice locale si judetene (Primaria, Institutia Prefectului Judetului Iasi, Consiliul Judetean, DGASPC Iasi si Vaslui, ISJ, DAC, CJRAE, CJAPP, CCD, etc.), reprezentanti din partea cultelor, unitatilor de invatamant de masa si speciale, palate si cluburi ale copiilor, universitatilor de stat si privat din Iasi, ONG-urilor, Organizatiilor Internationale, Centrelor Culturale si Interculturale, parintilor si mass-mediei locale.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta domnului Mihai Serbescu - Director Cancelarie in cadrul Institutiei Prefectului Judetului Iasi, doamna Lacramioara Vernica - Secretar al judetului din partea Consiliul Judetean Iasi, doamna Luminita Munteanu – Director executiv Directia de Asistenta Comunitara si reprezentant din partea Primariei Iasi, domnul Florin Ion - Director general DGASPC Iasi, doamna Gabriela Raus - Inspector pentru invatamantul special si integrat din partea ISJ Iasi, precum si a altor personalitati locale.

Virgil Iantu, personalitate publica implicata in promovarea drepturilor copilului a sustinut aceasta initiativa, salutand prezenta unui numar foarte mare de profesionisti si subliniind devotamentul si implicarea acestora in cauza prevenirii abandonului si a absenteismului scolar.

Platforma Nationala pentru Educatie vizeaza abordarea intersectoriala si multidisciplinara a problematicii reducerii fenomenelor de absenteism si prevenirii abandonului scolar prin implicarea tuturor entitatilor care ofera servicii in vederea respectarii si promovarii dreptului la educatie si timp liber al copilului. Aceasta ofera atat un spatiu virtual de discutii si dezbateri in cadrul website-ului www.pentrueducatie.ro, cat si unul real, prin intermediul intalnirilor dintre actorii cei mai importanti ai comunitatii in diferite judete ale tarii: Bucuresti,Timisoara si Iasi.

Platforma isi propune sa gasesca solutii si modele de buna practica in scopul prevenirii abandonului scolar si nescolarizarii si sa realizeze in cat mai multe din judetele tarii o harta a serviciilor de prevenire si interventie (servicii integrate din domeniul social, educatie, sanatate, etc). In cadrul acestui proiect s-a realizat deja o harta a serviciilor pentru judetul Vaslui, iar la Iasi au fost identificati in cadrul intalnirii parteneri disponibili sa realizeze aceasta harta. Institutia Prefectului Judetului Iasi, DGASPC, CJRAE, Universitatea „Al. I. Cuza”, Universitatea „Petre Andrei”, Arhiepiscopia Iasului, reprezentanti ai ONG-urilor locale, impreuna cu initiatorii platformei pentru educatie, vor identifica datele deja existente si impreuna cu profesionistii vor crea un grup de lucru la Iasi pentru realizarea hartii serviciilor.

In cadrul intalnirii au fost abordate deja metode de buna practica pentru prevenirea abandonului scolar si al nescolarizarii, profesionistii prezenti sustinand ca diseminarea acestor solutii si punerea lor in practica vor reprezenta o provocare importanta pentru toti partenerii implicati.

Desi studiile arata ca saracia este principala cauza a abandonului scolar si a nescolarizarii este totusi extrem de important sa tinem cont de faptul ca, din pacate, scoala a devenit neatractiva pentru copii si ca dascalii au nevoie sa-si regandeasca modul de transmitere a informatiilor astfel incat sa-i implice mai mult pe elevi, pastrand totodata valorile si principiile educatiei la un nivel ridicat.

S-a subliniat faptul ca abordarea intersectoriala a educatiei este o necesitate, iar oferirea de alternative pentru petrecerea timpului liber al copiilor este un element esential al prevenirii abandonului soclar si al nescolarizarii.

Este vitala implicarea sectorului privat, al firmelor si companiilor care au activitate in fiecare judet in sustinerea modelelor de buna practica si in organizarea serviciilor extrascolare, alaturi de autoritatile publice locale si societatea civila.

Lipsa modelelor autentice este o alta provocare; prin urmare, cei prezenti la intalnirea si-au exprimat interesul pentru astfel de modele, care sa raspunda nevoilor de azi ale copiilor si familiilor.

S-a adaugat faptul ca harta serviciilor ar trebui insotita de o harta a riscurilor de abandon scolar sau nescolarizare pentru fiecare judet, astfel incat sa se poate face o analiza a nevoilor si resurselor si o programare eficienta a serviciilor. In acest fel se va realiza o mai buna orientare a serviciilor si a resurselor catre zonele cu nevoi si se va evita concentrarea in exces a proiectelor si serviciilor intr-o singura zona.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii