ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
30-04-2013, ora 11:44

Jean Poesen, profesor de onoare la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"

Articol de Alexandra Stefanescu

Jean Poesen, directorul diviziei de Geografie la Universitatea Catolica din Leuven, va primi joi, 9 mai, de la ora 13.00, in Aula Magna "Mihai Eminescu", titlul de profesor de onoare.

Distinctia este oferita de Senatul Universitatii Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi "ca semn al recunoasterii meritelor deosebite in Geografia fizica, pentru succesele remarcabile in domeniul geomorfologiei si stiintei solului, pentru eforturile, demersurile si contributiile sale substantiale si sustinute la cunoasterea stiintifica, si pentru rolul avut in dezvoltarea bunelor relatii cu mediul academic din Iasi."

Jean Poesen a fost inscris de catre Thompson Research printre savantii indicatorilor stiintifici de baza (Essential Science Indicators Scientists) si cotat printre savantii de top 1% ai lumii, pe baza numarului de citari in publicatiile SCI dintr-o perioada de 10 ani. Astfel, profesorul Poesen s-a clasat pe locul 12 in lista cu cei mai citati autori in Geostiinte, respectiv cu un numar de 1290 citari referitoare la 104 lucrari stiintifice.

Pe langa activitatea didactica din cadrul diviziei de Geografie, Profesorul Jean Poesen este implicat profund in cercetarea stiintifica si a abordat subiecte majore de interes fundamental si practic. Paleta temelor sale de cercetare stiintifica este foarte consistenta si se refera la: geomorfologie, eroziunea solului, dinamica sedimentelor, degradarea solului, colmatarea acumularilor, evaluarea productiei de sedimente la scari diferite, hidrologia versantilor, procesele de desertificare si tehnici de reducere, combaterea eroziunii solului, conservarea solului si apei (inclusiv dimensiunea umana), impactul schimbarii mediului inconjurator (utilizarea terenurilor, climatul) asupra proceselor de eroziune in diferite conditii ecologice, tehnici de geomorfologie experimentala (simularea ploilor si a scurgerii lichide), geografia tarilor in curs de dezvoltare.

Opera geografica a profesorului Jean Poesen este imensa. Dansul este autor sau co-autor al unui numar de 697 lucrari stiintifice, dintre care 370 lucrari cotate SCI (Science Citation Index) si lucrari in volumele conferintelor listate in Web of Knowledge. Profesorul Poesen a redactat si publicat un numar de 30 de carti, numere speciale ale unor reviste stiintifice, ghiduri de excursie si manuale.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii