STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
20-01-2015, ora 10:13
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Istorie devenita ruina. Casa Ghica, ridicata in 1820, a gazduit Conservatorul din Iasi
Articol de Cristian Amariei Casa Ghica a scapat de buldozerele comunismului, insa nepasarea capitalistilor a pus-o aproape la pamant. Imobilul vechi de aproape 200 de ani a avut locatari celebri si a gazduit Conservatorul din Iasi. Cladirea a fost cumparata de un investitor in 2005, iar de atunci imobilul din centrul vechi al orasului a ajuns adapost pentru oamenii strazii.
Casa Ghica - Kefal, asa cum este numita cladirea in care a functionat Conservatorul din Iasi, a fost ridicata in anul 1820. Initial a avut un singur nivel, ceva mai tarziu, insa, i s-a mai adaugat un etaj, insumand 14 camere. De-a lungul timpului a avut mai multi proprietari, dar si locatari celebri.
Sorin Iftimie, istoric: "Aici a locuit si Printul Albert Ghica, care, in 1913, a fost candidat la tronul Albaniei, si un nepot al sau, Ghica, cunoscut ca Grigr si mai putem spune ca tot in aceasta casa, tot in anii Primului Razboi Mondial, a decedat autorul „Apusului de Soare", Barbu stefanescu Delavrancea."
In anul 1846, casa a fost inchiriata Conservatorului din Iasi, iar aici s-au tinut cursuri. Imediat dupa Revolutie, cladirea a fost revendicata, iar in anul 2005 a fost incredintata unui mostenitor. Se zvonea atunci ca imobilul va fi transformat intr-o pensiune sau un minihotel. N-a fost sa fie asa, si in acelasi an, cladirea a fost scoasa la vanzare. A cumparat-o un investitor privat, care a platit pe ea aproape jumatate de milion de euro.
"Din cate imi amintesc, la vremea respectiva lucrurile pareau sa fie in ordine, era o vanzare facuta cumva la vedere, se oferise cel mai mare pret pana atunci in Iasi, e vorba de vreo 400.000 de euro pentru o cladire veche," a mai spus istoricul.
Din cladire a ramas acum doar scheletul. Geamuri sparte, bucati de caramida si tencuiala cazute, si o poarta blocata de un lacat. Desi imobilul este trecut in patrimoniul national, singurul care poate cere un proiect de reabilitare este proprietarul, care nu mai locuieste de multi ani in Romania si care nu s-a mai interesat de soarta acestei cladiri.
"Nu a existat o documentatie depusa de restaurare, de consolidare, de refacere a monumentului istoric," a spus Virgil Babii, director la Directia Judeteana de Cultura din Iasi.
In tarile din vestul Europei, legile sunt mult mai aspre. Daca nu se ingrijesc de astfel de monumente istorice, proprietarii sunt amendati si chiar expropriati.
Sursa: digi24.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email