Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Istoricul Dennis Deletant primeste titlul de DHC al UAIC Iasi
Articol de Alexandra StefanescuDennis Deletant, profesor la University College Londra, va primi, la propunerea Facultatii de Istorie, cea mai inalta distinctie oferita de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza": cea de Doctor Honoris Causa. Ceremonia de acordare a titlului va avea loc marti, 28 mai, la ora 12.00, in Aula Magna "Mihai Eminescu".
Profesorul Dennis Deletant se bucura de o larga si consolidata notorietate in spatiul academic romanesc si european, cladita, in primul rand, pe un domeniu de studiu destul de vitregit in Occidentul Europei – studiile romanesti.
"Meritele istoricului Dennis Deletant privitoare la istoria romanilor sunt exceptionale", se precizeaza in Laudatio. "El a avut un rol de pionierat, fiind un deschizator de drumuri istoriografice, mai ales in anii ’90. Atunci cand istoricii romani evitau subiectul comunismului romanesc, retransandu-se in apologia lui Ion Antonescu sau in redescoperirea si fetisizarea societatii interbelice, Dennis Deletant a deschis o discutie profesionista, de o inalta tinuta stiintifica, asupra ceea ce a insemnat totalitarismul comunist la noi. Apoi, in contextul propriilor cercetari, s-a aplecat si asupra altor subiecte din istoria secolului XX, atat asupra lui Ion Antonescu, cat si, indirect, asupra perioadei interbelice, largind astfel sfera de cuprindere a istoriografiei romanesti. Cercetatorul Dennis Deletant, in ipostaza de istoric al culturii romanesti vechi sau in ipostaza de istoric al secolului XX, si-a elaborat intreaga opera printr-o cercetare sistematica de arhiva si printr-o uriasa capacitate de sinteza, integrand critic in propriile cercetari istoriografia subiectelor studiate. Scriindu-si marea majoritate a lucrarilor in limba engleza si beneficiind de distanta fata de Romania si de distantarea critica fata de subiectele studiate, istoricul Dennis Deletant a reusit sa fie un istoric credibil si un promotor sensibil al istoriei romanesti in spatiul istoriografic occidental. " Profesorul Deletant si-a desfasurat cercetarile pe doua mari directii:
Represiune si dizidenta in Romania comunista, cu cele doua perioade ale sale: timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej si cel al lui Nicolae Ceausescu.
Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cu analiza modului in care Antonescu si-a construit o relatie de „alianta inegala” cu Hitler; aceasta directie de cercetare face parte dintr-un proiect academic mai mare, privitor la agentii de informatii britanici in Sud-Estul Europei in perioada 1939-1944.
Pana acum, activitatea profesorului Dennis Deletant a fost recompensata atat in Marea Britanie, cat si in Romania: ofiter al Ordinului Imperiului Britanic in 1995, pentru serviciile aduse relatiilor romano-britanice, Ordinul pentre merit, in grad de comandor, acordat in 2000 de presedintele Emil Constantinescu, pentru servicii aduse democratiei romanesti, precum si doctor honoris causa al Universitatilor din Sibiu (1996), Cluj-Napoca (2001) si Targu Mures (2010).
La Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", comisia de acordare a titlului DHC este alcatuita din:
Presedinte:
Profesor univ. dr. Vasile Isan, Rectorul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi;
Membri:
Profesor univ. dr. Constantin Rusu, presedintele Senatului;
Profesor univ. dr. Alexandru Zub, Membru al Academiei Romane;
Profesor univ. dr. I. A. Pop, Rector al Universitatii „Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca, Membru al Academiei Romane;
Profesor univ. dr. Mihai Retegan, Universitatea din Bucuresti;
Profesor univ. dr. Gheorghe Iacob, Prorector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi;
Profesor univ. dr. Petronel Zahariuc, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email