ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
31-03-2014, ora 16:43

Ion Creanga, intr-o fotografie inedita descoperita la Muzeul Literaturii Romane Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

Specialistii Muzeului Literaturii Romane Iasi au descoperit recent ca in patrimoniul institutiei se regaseste o fotografie care il surprinde pe scriitorul Ion Creanga, alaturi de A.C. Cuza (stanga) si N.A. Bogdan (dreapta). Este vorba de o copie dupa o ferotipie realizata la Slanic Moldova in anul 1885, cand Ion Creanga se afla acolo pentru tratament, si reprezinta una dintre putinele fotografii ce il infatiseaza pe marele povestitor.

Ferotipia, de care pomeneste N.A. Bogdan in „Povesti si bazaconii din Moldova” (Bucuresti, 1923), ramane in istoria ilustrata a personalitatilor literaturii romane drept una ce nu dezminte deloc jovialitatea specifica lui Creanga: „Intr-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie asa-zisa americana – invitai de mai multe ori pe Creanga sa-si scoata poza. Dar mai tot deauna imi raspundea: Decat sa dau un francusor ca sa ma vad lat pe tinichea, mai bine cumpar cu el un cosulet de branza sau de pastravi si mi-a prii mai bine decat tinicheaua… Intr-o zi insa, aflandu-se si cu dl. A.C. Cuza, il hotarai sa ne pozam tustrei in grupa; ne asezaram intr-un tufis de langa sala de cura, Creanga stand in picioare, indarat si noi pe o banca, eu la stanga, Cuza la dreapta lui”.

Ferotipia secolului al XIX-lea era una dintre cele mai ieftine si accesibile forme de a detine o fotografie. Realizata la targuri, balciuri sau pe strada, aceasta nu necesita cunostinte temeinice de optica, chimie, oricine putand sa o faca.

Atelierele importante ale vremii erau detinute in special de artisti pictori-fotografi care nu faceau compromisuri in practicarea artei lor. Faptul ca Siegmund Packer vede o oportunitate in multiplicarea in atelierul sau a celebrei ferotipii descrise de N.A. Bogdan ne demonstreaza perspectiva geniala pe care a avut-o acesta in istoria fotografiei, lasandu-ne astazi mostenire una dintre putinele reproduceri ale unei imagini memorabile. Fotografia are si o alta latura memoriala prin dedicatia si insemnarile de pe verso: „Lui V.A. Gheorghita// 15/28 Februarie 1914// Iasi// Radu Manoliu; Copie dupa originalul din 1885 la// Slanicul din Moldova// A.C. Cuza, I. Creanga, P(?)Bogdan (sic)”.

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii