ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
28-11-2014, ora 12:28

Inventie premiata cu aur. Un spital mobil proiectat de un profesor iesean, medaliat in Croatia

Articol de Cristian Amariei
Succes iesean la cea mai mare expozitie de inventica din Croatia. Un spital mobil, proiectat de un profesor de la Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi”, a primit, in cadrul competitiei, medalia de aur. Membrii juriului au fost impresionati de costurile mici pe care le implica o astfel de unitate sanitara mobila si de faptul ca are o podea fixa care permite transportarea cu usurinta a aparaturii medicale.

Spitalul mobil proiectat de profesorul iesean Alexandru Stanila se realizeaza dintr-un container cu pereti extensibili. Este usor de transportat si se monteaza in doar cateva ore.

“Prin deschiderea obloanelor laterale si apoi prin culisarea acoperisului cu perete cu tot se obtine un spatiu de 36 de metri patrati care are un foarte mare avantaj: pardoseala din zona centrala este o pardoseala fixa pe care pot fi prinse pentru transport o serie intreaga de elemente de aparatura,” a explicat profesorul Alexandru Stanila.

In functie de necesitate, prin alipirea mai multor astfel de containere, se pot crea saloane, sali de asteptare, sali de operatie sau bucatarii.

“Pretul este in functie de materialele utilizate. Daca mergem pe poliuretan expandat intre doua foi de metal protejate din punct de vedere chimic nu poate depasi 300 de euro metrul patrat,” a adaugat inventatorul.

Medicii spun ca astfel de unitati mobile ar fi extrem de utile in situatii de calamitati sau dezastre.

Diana Cimpoesu, coordonatorul SMURD Iasi:Poate indeplini functia de punct medical avansat sau chiar de spital mobil. Ideea este ca aceste spitale mobile sa poata fi deplasate si sa aiba autonomie, sa aiba autonomie energetica, autonomie de apa, autonomie de materiale sanitare si medicamente.

Inventia profesorului Alexandru Stanila a atras si atentia autoritatilor judetene, care s-au aratat interesate sa puna proiectul in practica.

Sursa: digi24.ro
Foto: ziarulevenimentul.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii