Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Intoxicatia cu monoxid de carbon - „ucigasul” sezonului rece
Articol de Madalina IrimiaIn fiecare an cel putin 100 de persoane necesita tratament in urma intoxicatiilor cu monoxid sau fum. Desi accidentele de munca constituie una din cauzele acestor intoxicatii cele mai multe sunt determinate de acumularea de gaze toxice determinata de sursele de incalzire cu deficiente lasate nesupravegheate, mai ales in timpul noptii.
Pe o statistica partiala se remarca faptul ca cei din urban sunt de opt ori mai afectati decat cei din rural, probabil datorita utilizarii aragazului drept sursa de incalzire. In acelasi context cei fara ocupatie ( 34,48 %), pensionarii (16,09%) elevii si studentii (4,6%) reprezinta peste 50 % din cei intoxicati.
Gravitatea intoxicatiei este determinate de epinde de ventilatia zonei, cantitatea si durata expunerii, varsta si patologia asociata, copii si varstnicii fiind cei mai expusi.
„Simptomatologia este polimorfa: cefalee, greturi, varsaturi, astenie, vertij, tahicardie, dispnee, somnolenta, convulsii, coma iar tratamentul include suport respirator, oxigenoterapie si administrarea de analepticele respiratorii si nootrope. Este ingrijorator faptul ca incidenta intoxicatiilor cu monoxide si fum se mentine extrem de mare in sezonul rece desi majoritatea factorilor de risc ai acestui tip de intoxicatie pot fi schimbati sau controlati.”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.
Prevenirea acestor intoxicatii se poate face prin verificarea surselor de incalzire inainte de perioada rece. In mediul o atentie crescuta trebuie acordata sobelor de lut crapate sau improvizate precum si modului in care acestea sunt folosite. Riscul de intoxicatie creste atunci cand se introduc prea multe lemne, carbuni sau deseuri vegetale, care scot fum si duc la acumularea de gaze in timpul noptii. De aceea a stinge focul din sobs inainte de culcare inseamna doar o masura de precautie menita sa protejeze vieti.
Primul ajutor in intoxicatiile prin inhalare:
Se suna dupa ajutor de urgenta. Nu incercati niciodata sa salvati o persoana fara sa-i anuntati pe altii mai intai.
- Daca este sigur sa procedati astfel, salvati persoana de pericolul gazului, emanatiilor sau fumului. Deschideti ferestrele sau usile pentru a inlatura emanatiile.
- Respirati de cateva ori aer curat si apoi tineti-va respiratia cand intrati. Tineti o carpa uda la nas si la gura.
- Nu aprindeti vreun chibrit si nu folositi bricheta deoarece unele gaze pot lua foc.
- Dupa ce ati salvat persoana de pericol, verificati si monitorizati caile respiratorii ale persoanei, respiratia si pulsul. Daca este necesar, incepeti respiratia de salvare si resuscitare.
- Daca este necesar, acordati primul ajutor pentru leziuni locale (urgente oculare) sau convulsii.
- Daca persoana vomita, curatati-i caile respiratorii, infasurati o carpa in jurul degetelor dvs inainte de a trece la curatarea gurii si gatului.
- Chiar daca persoana pare a se simti perfect, solicitati ajutor medical.
Foto: bodygeek.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email