ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
17-09-2013, ora 11:37

Intalniri intre scriitori, liceeni, profesori si traducatori la Festivalul International de Literatura si Traducere organizat la Iasi

Articol de Madalina Irimia

In cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT) organizat la Iasi, in intervalul 23-27 octombrie 2013 de Consiliului Judetean Iasi prin Muzeul Literaturii Romane, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi este implicat in mai multe proiecte.

1. Cel mai important proiect al Inspectoratului Scolar in cadrul acestui festival, propus de Inspectorul General, prof. dr. Camelia Gavrila, este Premiul liceenilor pentru cea mai indragita carte aparuta in 2012. In competitie vor intra 5 romane, care vor fi ierarhizate de un juriu alcatuit din 20-25 de elevi pasionati de lectura din clasele XI-XII, din opt unitati de invatamant: Colegiul „C. Negruzzi”, Colegiul National, Colegiul National „Emil Racovita”, Liceul de Informatica „Gr. Moisil”, Colegiul de Arta „O. Bancila”, Colegiul National „M. Eminescu”, Liceul Teoretic „V. Alecsandri”, Colegiul Tehnic „M. Sturdza”. Jurizarea va fi realizata pe baza unei grile de judecare valorica a textului, conceputa sub discreta coordonare a unor prestigiosi profesori de limba si literatura romana din scolile implicate. Premiul in valoare de 3 500 RON va fi decernat romanului castigator in urma votului elevilor, duminica, 27 octombrie, in cadrul festivitatii de inchidere, in Foaierul Teatrului National.

Manifestarea se doreste un exemplu de libertate intelectuala, de lectura si de interpretare libera, proaspata, din perspectiva adolescentului nonconformist, adept al noului, refuzand dogma si cheile clasice de receptare, dar exigent in ceea ce priveste valorile literare si estetice nationale grefate in propria devenire culturala”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrila.

2. Intalnirile intre scriitori, liceeni si profesori de literatura au loc in sase unitati de invatamant iesene in zilele de miercuri, joi si vineri (23, 24 si 25 octombrie): Colegiul ”Costache Negruzzi”, Colegiul National, Colegiul National ”Mihai Eminescu”, Colegiul National “Emil Racovita”, Liceul Teoretic „D. Cantemir”, Liceul Teoretic „V. Alecsandri” Iasi.

Ne propunem ca acest festival sa fie receptat mai ales de tinerii liceeni, care sa se bucure de cultura in spatiul generos al Iasului, incat oportunitatea dialogurilor cu scriitori sa genereze un contact real cu literatura vie, in spatii informale, captivante, complementare salii de curs, care va fi, probabil, abandonata pentru cateva zile, cu indulgenta subinteleasa a dascalilor”, a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, Sabina Manea.

3. Intalnirea dintre traducatori si profesori (Colegiul National, 23 octombrie 2013) – reprezinta un eveniment in premiera pentru judetul nostru si va concretiza intr-o dezbatere asupra modului in care un text literar sau nonliterar poate iesi din granita lingvistica si sa patrunda in alt spatiu, gratie unui traducator inspirat, care stie sa domine cuvantul. Participa traducatori recunoscuti, invitati ai festivalului, si peste 150 de profesori de limba engleza, franceza, spaniola, italiana, precum si profesori de limba romana.

     
Tag-uri: festival, literatura, Iasi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii