ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

EDUCATIE
14-02-2013, ora 11:10

Intalnire de proiect Comenius in Suedia, cu implicarea Liceului Tehnologic Economic de Turism Iasi

Articol de Alexandra Stefanescu

La inceputul lunii februarie, elevi si cadre didactice de la Liceul Tehnologic Economic de Turism au participat in Boden, la scoala Bjorknasgymnasiei din nordul Suediei la cea de-a doua intalnire a proiectului Comenius ”Crafting Europe – Discovering Future Opportunities by Looking into Old Trades”.

Proiectul este realizat prin parteneriat intre opt tari europene (Franta, Germania, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia, Lituania si Romania) si are ca principale obiective: descoperirea similitudinilor si diferentelor dintre meseriile practicate in tarile partenere, imbunatatirea cunostintelor elevilor despre mestesugurile traditionale si exersarea cunostintelor de limba engleza.

In cele cinci zile petrecute la scoala din Suedia, elevii si profesorii au avut posibilitatea de a se informa in legatura cu sistemul de invatamant, cu specializarile acelei institutii (printre care se afla domeniul muzical si culinar), de a vizita scoala gazda, fiind impresionati atat de numarul mare de instrumente muzicale aflate la dispozitia elevilor pentru a exersa, cat si de restaurantul scolii, Viljan, unde se desfasoara orele de practica. Elevii scolii au pregatit si un mini concert, demonstrand abilitati muzicale deosebite. De asemenea, un alt moment important a fost intalnirea cu un reprezentant al primariei, care a prezentat cateva date despre Boden si proiectele pe care le desfasoara.

Unul dintre elevii romani, Vlad Rotaru, a declarat: „Mi-a placut faptul ca fiecare elev avea posibilitatea de a repeta dupa ore, avand acces la o clasa sau mai multe in functie de instrumentul ales. Dintre activitatile favorite, pot mentiona confectionarea unor bratari din piele, dupa anumite indicatii, precum si sansa de a invata sa cantam la instrumentele lor.”

Activitatea inedita a reuniunii a fost vizitarea pietii din Jokkmokk, unde are loc in fiecare an, in prima joi din luna februarie, un targ al mestesugarilor sami, care aduc spre vanzare produse confectionate din piele si din blanuri. Populatia sami este o comunitate restransa care traieste in Scandinavia de nord (in Norvegia, Suedia si Finlanda) si care se ocupa in trecut in principal cu cresterea renilor. Desi conditiile meteorologice sunt extrem de dure, temperaturile scad pana la – 35 grade Celsius, foarte multe persoane merg in acel loc pentru a cumpara diverse produse si pentru a admira costumele etnicilor sami. Am avut ocazia de a afla mai multe informatii despre cultura sami vizitand muzeul numit Ajtte.

In ultima zi a reuniunii, elevii au prezentat aspecte comune si diferente dupa ce au lucrat initial pe echipe formate din reprezentanti a cate doua tari. Primirea certificatelor de participare a fost precedata de un alt moment muzical deosebit pregatit de elevii scolii gazda. Toate aceste activitati constituie o experienta de neuitat pentru toti cei implicati.

     
Tag-uri: Suedia, elevi, liceu, Iasi, proiect
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii