Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Inchiderea Proiectului POSDRU de burse doctorale la Universitatea Al. I. Cuza din Iasi
Articol de Alexandra StefanescuPe data de 28 noiembrie 2013, in Sala R502 din corpul R al Universitatii „Al. I. Cuza” (cladirea ROMTELECOM), va avea loc Conferinta oficiala de inchidere a Proiectului de burse doctorale „Pregatirea doctoranzilor pentru evolutie si inserare profesionala prin facilitarea accesului la burse de studiu si prin oferirea de formari complementare recomandate de modelele de buna practica din spatiul european”.
Proiectul DOC‐Paideia s-a desfasurat cu finantare din Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, axa prioritara 1, domeniul major de interventie 1.5 „Programe doctorale si post‐doctorale in sprijinul cercetarii”. Proiectul a fost cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007‐2013. „Investeste in oameni!”
La final de proiect se poate concluziona ca aceasta finantare din fonduri sociale europene a contribuit la mentinerea cercetarii stiintifice din scolile doctorale de la Universitatea „Al. I. Cuza” la standarde de calitate comparabile cu cele din spatiul european. Valoarea proiectului a fost de 18 809 725 lei si a acoperit bursele lunare ale doctoranzilor, precum si stagiile lor in universitati partenere din Comunitatea Europeana.
Echipa de implementare considera ca obiectivul general al proiectului a fost atins. Doctoranzii care au sustinut public in termen tezele de doctorat au fost confirmati la nivelul Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare. Se spera ca evolutia lor profesionala va confirma ca in acesti trei ani de stagiu doctoral ei au dobandit competente generice si transversale care vor fi recunoscute de angajatori si vor purta amprenta cercetarii stiintifice de la universitatea ieseana.
Din grupul tinta al proiectului au facut parte 180 de doctoranzi care si‐au desfasurat activitatea in 11 din cele 14 Scoli Doctorale de la Universitatea Al. I. Cuza. Pana in prezent au sustinut teza de doctorat 166 dintre acestia. Dintre acestia 6 doctoranzi au avut teze in co‐tutela si si‐au sustinut teza in fata unor comisii internationale mixte. Cu sprijinul financiar al proiectului 71 de doctoranzi au beneficiat de stagii internationle care au totalizat 370 de luni de bursa. Multii dintre beneficiarii proiectului au fost sprijiniti financiar pentru a participa la conferinte internationale din tara si strainatate. Doctoranzii au publicat peste 800 de lucrari stiintifice, acoperind o paleta larga de procupari. Dintre acestea peste 100 sunt vizibile in ISI Thomson si peste 300 sunt indexate in bancile de date internationale contribuind astfel la cresterea calitatii cercetarii stiintifice romanesti.
Rezultatele implementarii proiectului sunt cuantificate de modulele complementare de formare oferite de expertii straini si romani, de rapoartele de cercetare si articolele stiintifice elaborate de doctoranzi. Adevarata provocare pentru doctoranzi, conducatorii de doctorat, conducerile scolilor doctorale si conducerea universitatii a fost prevederea contractuala prin care OIPOSDRU a cerut ca marea majoritate a doctoranzilor sa finalizeze si sutine teza in trei ani.
Echipa de implementare a proiectului alaturi de expertii din institutiile partenere: Universitatea din Poitiers, Franta si Universitatea Bucuresti, Universitatea Babes‐Bolyai din Cluj‐Napoca, Institutul National de Cercetare‐Dezvoltare pentru Fizica Tehnica Iasi considera ca implementarea proiectului a contribuit la cresterea calitatii programelor de formare oferite doctoranzilor si ca rezultat la o mai buna inserare si evolutie profesionala.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email