ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
30-08-2012, ora 13:45

Incendii padure: ISU Iasi trece la actiuni de preventie

Articol de Madalina Irimia

Numarul incendiilor de litiera de padure a crescut in acest an, pompierii militari, impreuna cu serviciile voluntare pentru situatii de urgenta si cu angajatii ocoalelor silvice, intervenind pentru localizarea si lichidarea incendiilor de acest gen.

Principala cauza a izbucnirii acestora o constituie focul deschis si nesupravegheat. O alta cauza este focul utilizat pentru distrugerea resturilor menajere, furajelor sau a vegetatiei uscate din gradini, curti si terenuri agricole.

In unele cazuri, aceste activitati se desfasoara in conditii de vant ori fara respectarea distantelor de siguranta fata de constructii sau de paduri, ceea ce favorizeaza propagarea rapida a focului la gospodarii sau la fondul forestier, inregistrandu-se pagube importante, afectarea mediului inconjurator si, mult mai grav, pierderi de vieti omenesti.

Doar interventia prompta a echipajelor a limitat pagubele produse, evitandu-se extinderea la fondul forestier. Au fost situatii cand actiunile de stingere au fost destul de dificile, in principal din cauza terenului accidentat, vantului puternic ce favoriza propagarea focului si a lipsei surselor de apa.

Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Mihail Grigore Sturdza” Iasi, in colaborare cu Directia Silvica Iasi, organizeaza in acest week-end, activitati de informare preventiva, in zone de agrement amenajate sau neamenajate din municipiul Iasi si Pascani, cu scopul de a constientiza cetatenii asupra riscurilor izbucnirii incendiilor la padure.

In acest sens, recomandam respectarea masurilor de protectie impotriva incendiilor specifice fondului forestier:

- Nu fumati si nu aruncati resturile de tigari aprinse in padure;

- Nu faceti focul in padure sau in apropierea acesteia; utilizati doar locurile special amenajate in acest scop;

- Nu lasati niciodata focul nesupravegheat;

- Nu faceti focul daca bate vantul;

- Inainte de a pleca, stingeti jarul cu apa;

- Supravegheati copiii si nu le lasati la indemana chibrituri sau brichete;

- Este interzisa arderea resturilor vegetale la o distanta mai mica de 100 m fata de zonele forestiere;

- Anuntati in cel mai scurt timp orice inceput de incendiu pe care il observati, la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.

Foto: adevarul.ro

     
Tag-uri: incendiu, padure, ISU
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii