A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719810766.9602.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Iesenii ies in strada pentru a protesta impotriva nedreptatilor
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
08-11-2014, ora 16:40

Iesenii ies in strada pentru a protesta impotriva nedreptatilor

Articol de Madalina Irimia
Astazi, 8 noiembrie, Iasul se alatura manifestatiilor nationale prilejuite de recentele episoade de sfidare la adresa cetatenilor si a democratiei. La ora 18.00, cateva sute de oameni neangajati politic vor participa la demonstratie, exprimandu-si indignarea in fata prefecturii.

Dupa 20 de minute se va porni in plimbare spre primarie, urmand ca protestul sa se incheie in Piata Unirii unde se va scanda timp de 30 de minute. Protestul sanctioneaza comportamentul politicienilor care se exprima de parca Romania ar fi „gara lor”. Iesenii isi arata solidaritatea cu romanii din diaspora si militeaza pentru organizarea curata si adecvata a procesului de votare, atat in tara, cat si in strainatate.

Evenimentele recente nu constituie decat ultimele lovituri aduse democratiei din partea unor politicieni care afecteaza demnitatea cetatenilor. In mod concret, se cere:
- Prelungirea programului de votare in sectiile special amenajate si suplimentarea sectiilor de votare din stranatate;
- Asumarea responsabilitatii pentru situatia romanilor din diaspora si a studentilor din marile centre universitare;
- Demisia celor care au blocat votul romanilor din strainatate;
- Oprirea turismului electoral;
- Campanii electorale bazate pe programe politice;
- Campanii electorale curatate de publicitatea manipulatoare care determina oamenii sa voteze dezinformat, pe baza de simpatii inadecvate (oprirea tiparului propagandistic de tip „lider carismatic”);
- Introducerea votului electronic;
- blocarea legii amnistiei.

Potrivit organizatorilor, „Protestul reprezinta o initiativa a societatii civile iesene, spontana, descentralizata si apolitica. Este o miscare a bunului simt, menita sa atraga atentia asupra importantei actului de a participa la guvernarea tarii prin votare si implicare directa (demonstratii, proteste, petitii, etc.). Oamenii au militat de-a lungul istoriei pentru sporirea drepturilor civice si echilibrarea acestora cu evantaiul responsabilitatilor cetatenesti. A renunta de bunavoie la un drept fundamental precum cel de a vota presupune o dezimputernicire pe care nu si-o poate permite niciun cetatean. O societate civila activa, care reactioneaza atat prin vot, cat si prin actiuni directe, de fiecare data cand democratia nu este respectata, poate tine in frau abuzurile de putere si decalajele politicienilor.

Toti cei care vor fi prezenti in fata prefecturii, a primariei sau in Piata Universitatii au participat liber la organizarea lui pe pagina de Facebook: #Iasi: Daca nu il vrei pe Ponta presedinte, iesi in strada. Puteti urmari in timp real, pe aceasta pagina, desfasurarea ultimelor pregatiri participative pentru protest.

Iesenii sunt invitati sa aduca in mod simbolic o punga de faina si o sticla de ulei, pe care sa le depuna la sediul PSD-ului.

Printre sloganurile care vor fi scandate, se numara:
- Tara s-a trezit din somn
- Nu-mi dai voie sa votez, ies in strada, protestez!
- Nu poti da Copy-Paste demnitatii!
- Vor sa voteze, lasati-i sa voteze!
- Libertatea de-a vota nu ne-o va lua nimenea
- Fiti eroi in turul doi!
- Ascultati-i pe nepoti si nu-i mai votati pe hoti!
- Voi vota chiar de nu vrei, votul asta nu mi-l iei!
- Eu votez, nu plagiez!
- ’89 spune tot, vino si TU la vot!

Toate sloganurile au fost propuse de comunitate si votate pe pagina de Facebook. Oamenii sunt incurajati sa-si imprime sloganurile pe tricouri sau pe foi A4. Este un protest auto-sustinut, in semn de solidaritate, pentru sanctionarea celor care incalca principiile democratice.

Manifestatii similare se desfasoara la aceeasi ora in Bucuresti, Cluj si Timisoara.

Pana acum 6 luni, am fost in diaspora. Am fost plecat 12 ani in Italia. Am stat la cozile din Milano, stiu foarte bine cum e! in 2009, am fost observator independent la sectia de votare din Genova. si atunci organizarea a fost foarte slaba: erau doar trei stampile, doamna consul onorific nu intelegea nimic, nu stia ce sa faca. si atunci au fost dezorganizati, diferenta e ca acum au primit ordine sa fie dezorganizati. in Iasi, am mai incercat sa protestam si pe 3 noiembrie, dar au venit vreo 50 de oameni. Nu vom scanda nimic antipolitic. Ceea ce ne deranjeaza, de fapt, este modul in care au fost tratati studentii din Bucuresti si Cluj, la fel ca romanii din diaspora. Suntem solidari cu romanii din diaspora si cu studentii. Nu suntem doar opozitia lui Ponta. Eu sunt apolitic, pentru mine conteaza viitorul tarii!”, declara Iurie, unul din organizatorii protestului.

Vrem ca toata lumea sa constientizeze importanta actiunilor civice! Romania este in mainile noastre, viitorul nostru este in mainile noastre! Cu cat vom fi mai multi, mai solidari, si mai responsabili, cu atat puterea celor care profita de noi va fi mai mica. Fiecare avem puterea de a schimba ceva, trebuie doar sa credem si sa incepem prin a iesi la vot. Suntem prezenti, avem demnitate si nu vom mai inchide ochii la ce se intampla cu romanii de pretutindeni. ii invitam alaturi de noi pe toti cei care doresc sa recastige speranta intr-un viitor mai bun aici, in tara lor!”, a mentionat Alex, un al organizator.

„Imi pare rau ca s-a ajuns aici, dar imi pare bine ca exista foarte multi oameni cu initiativa, care nu raman indiferenti la ceea ce se intampla in jurul lor. ii indemn pe toti cetatenii romani cu drept de vot sa vina duminica sa voteze. E un drept care trebuie RESPECTAT. Fiecare individ conteaza si schimbarea in bine a societatii romanesti trebuie sa plece de la fiecare dintre noi. Nu ne putem intoarce si nu putem incremeni. Trebuie sa evoluam.” , a completat Alexandra.

Foto: tion.ro
     
Tag-uri: iasi, protest, ponta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii