STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
SOCIAL
01-12-2015, ora 09:14
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Iesenii din diaspora sprijina Iasi 2021
Articol de Cristian Amariei Fundatia Iasi Capitala Culturala Europeana si Radio HIT au lansat proiectul „Dor&calator” in cadrul actiunilor de sustinere a candidaturii Iasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021. Ieseni care au plecat in strainatate de multi ani depun marturii valoroase despre oras si despre un viitor mai bun pe care si l-ar dori pentru acesta.
Tania Cepoi din Stockholm, Suedia, Alina Tacu din Kuweit City, Kuweit, Daniela Fronea din Praga, Cehia, Irina Ibanescu din Stavanger, Norvegia, Vlad Sarbu din Shanghai, China sunt primele nume care pot fi regasite in cadrul campaniei derulate pe Radio HIT – 94.9 FM in Iasi, www.radiohit.ro, www.iasi2021.ro. „Iesenii devin tot mai cunoscuti si mai apreciati pe continentul european. si nu numai. Multi dintre acestia si-ar dori ca orasul lor sa capete stralucire, sa devina apreciat si prin intreg, nu numai prin parte – adica prin emigratie. Dupa un an, sase sau zece ani traiti in aproape toate orasele lumii, iesenii – nascuti sau adoptati – sustin Iasul in competitie”, a declarat Violeta Cincu, director executiv Radio HIT.
Marturii
Tania Cepoi saluta Iasul din Piata Mare a oraselului vechi al Stockholm-ului, unde se afla muzeul Nobel, locul in care in fiecare an, pe data de 10 decembrie, se decerneaza premiile Nobel: „Sustin Iasul si cred ca merita sa castige pentru ca este un oras prosper cu potential cultural”.
Alina Tacu vorbeste despre trecutul glorios al orasului: „Am crescut printre poeti – George Lesnea, Cornel Sturzu si cate alte nume remarcabile m-au slefuit intr-ale literaturii… Iasul nu numai ca merita, trebuie sa devina Capitala Europeana a Culturii”.
Mediul cultural
Daniela Fronea marturiseste ca a simtit drept dureroasa despartirea de mediul cultural al Iasului, pe care l-a observat ca fiind in continua crestere si devenire. „Un Iasi care ma obisnuise deja cu spectacole grandioase in aer liber, cu festivaluri si efervescenta literara, cu piese de teatru si spectacole de opera de talia celor de pe alte scene mari ale lumii”, a spus Fronea. A descoperit la Praga o alta deschidere fata de literatura, una care incadreaza cititul intr-o dimensiune a firescului: „Lectura oriunde. Aici este un lucru absolut normal sa citesti in tramvai, in metrou, in parc, la terasa, chiar si mergand pe strada sau in masina proprie oprita in asteptarea cuiva”.
Irina Ibanescu este optimista: „Sunt multe lucruri care s-au schimbat in Iasi de cand am plecat. Am lasat in urma mormane de moloz si strazi inchise, se lucra cam peste tot, iar orasul parea ca dupa bombardamente. Cand m-am intors in vizita am avut o surpriza placuta. Unele locuri erau transformate si modernizate. Altele sunt in curs de modernizare”.
Colaborare
„Dor&calator” este un proiect comunitar, realizat pro bono de Radio HIT, in colaborare cu Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana, pentru iesenii de pretutindeni si pentru cei care iubesc Iasul, de aproape sau de departe.
„Switch On”
Dosarul de candidatura al Iasului va avea ca tema principala si ca slogan formula „Switch On” si a fost depus la Ministerul Culturii la data de 10 octombrie 2015. „Switch on este expresia a ceea ce ne dorim sa obtinem prin acest proiect, respectiv sa schimbam fata orasului, sa comutam pe Iasi, aceasta fiind si tema intregului dosar. Vrem ca 2021 sa fie momentul in care transformam Iasul in centrul de interes al fluxurilor intelectuale, culturale, democratice europene”, a precizat Florin Cintic, directorul artistic al proiectului Iasi – Capitala Europeana a Culturii 2021. Programele care stau la baza proiectului sunt: „Punti creative/ Creative Bridges”, „Celebrand diversitatea spirituala/ Celebrating Spiritual Diversity”/ „Dor si calator/ Longing and Belonging”, „Puncte puncte…/ Connecting Dots”, iar „ariile de acoperire ale conceptului”: „Memorie responsabila”, „Cultura vie”, „Spiritualitate implicata” si „Creativitate angajata”.
„As dori sa le multumesc partenerilor nostri de la Radio HIT pentru ca au initiat acest proiect si colegilor mei care au lucrat la implementarea lui (Oana Miron, Bianca Grigoriu, Elena Dornescu). Ne dorim ca iesenii din diaspora sa nu piarda niciodata legatura cu Iasul, ba chiar sa vina cu propuneri si proiecte care sa contribuie la dezvoltarea comunitatii noastre. Avem nevoie de experienta lor, de cunostintele si de atitudinea „se poate!” si ii asiguram ca vor gasi un partener receptiv in Fundatia Iasi – Capitala Culturala Europeana”, declara Iulian Boia, director executiv FICCE.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email