Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Ieseni, atentie la capuse! Afla cum poti sa te aperi de boala transmisa de aceste insecte
Articol de Alexandra StefanescuAproape in fiecare zi un pacient ajunge la urgente sau la infectioase dupa ce a fost muscat de capuse.
Romania este cuprinsa in zona de raspandire a bolii Lyme, iar unele zone sunt considerate endemice chiar daca diverse ratiuni implica sau nu recunoasterea acestei boli pe plan national. Expansiunea capuselor este rapida si se considera ca in America boala Lyme a devenit la fel de raspandita ca si SIDA.
Capusele se pot gasi atat in gradina casei cat si in parcuri publice, terenurile de sport, pe iarba sau gazon, pe pomii din livada sau in padure si chiar si pe animalele de casa ( caini si pisici). Locurile favorite sunt padurile umede, cu temperaturi cuprinse intre 7 si 25 grade Celsius iar daca afara e cald si uscat capusele se ascund in pamant, sau sub vegetatie.
Riscul de a fi muscati creste in sezonul cald de aceea este bine de evitat deplasarea in zone cu tufisurile umede sau pe sub arbori. Atentie sporita la copii! - ei fiind cei mai expusi din cauza locurilor de joaca.
Boala Lyme mai este supranumita si "boala cu 1000 de fete" din pricina faptului ca, afectand intregul organism, simptomele ei mimeaza foarte bine simptomele altor boli. Se spune chiar ca ar putea "copia" simptomele a circa 200 de boli.
Simptome ale bolii Lyme : pete pe corp, transpiratii puternice, febra, dureri musculare (ca dupa o gripa), dureri de cap (ca dupa o gripa), pata rosie la locul muscaturii, stare de slabiciune, oboseala marcata, tulburari de somn, tulburari de vedere, dureri, dureri in tendoane, calcaiul lui Ahile, dureri si/sau usturimi in muschi, tulburari cardiace si neurologice, amorteli ale membrelor, intepaturi , furnicaturi, urzicaturi, tulburari de inghitire, tulburari de urinare, ameteli, dureri de cap, senzatia de "nisip in ochi", paralizii ale fetei sau ale membrelor, tulburari psihiatrice: depresie, anxietate, atacuri de panica, obsesii, fobii, tulburari emotionale.
Din cauza acestor simptome multi pacienti ajung sa fie diagnosticati gresit ca avand: "scleroza multipla", "reumatism" sau "poliartrita reumatoida", "tulburari psihiatrice" (depresie, anxietate, obsesii sau tulburari obsesiv-compulsive, bipolaritate, etc.), "neuropatie alcoolica" sau "neuropatie diabetica", etc.
Ce trebuie sa stim/ sa facem :
- evitarea zonelor in care riscul de a fi muscati de colonii de capuse este mare;
- atentie la locurile de joaca ale copiilor si imbracamintea adecvata
- capusa adulta poate fi vazuta cu ochiul liber si trebuie scoasa imediat iar nimfele arata ca un punct negru cat un varf de ac
- nu strangeti capusa care v-a muscat intre degete pentru ca pompati tot continutul din ele in sangele dumneavoastra
- nu trebuie folosit eter sau alt produs anestezic care o poate determina sa regurgiteze sangele din abdomen in intepatura.
- capusa este scoasa prin interventie chirurgicala cat mai urgenta
- daca ati incercat sa scoateti capusa cu o penseta si capul ei s-a rupt si a ramas in piele, prezentarea la medic este o urgenta
- diagnosticul este pus cu dificultate chiar si de un medic experimentat iar antibioterapia este necesara.
Foto: antena3.ro
wh0cd603627 robaxin v azithromycin clomid propecia buy strattera ampicillin 500 nuerontin
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email