A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737462132.8565.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ierburi si mirodenii pe care ar trebui sa le ai in bucatarie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI LOCALE

SOCIAL
23-06-2012, ora 08:24

Ierburi si mirodenii pe care ar trebui sa le ai in bucatarie

Articol de Madalina Irimia

Fie ca sunt uscate sau proaspete, ierburile si mirodeniile nu trebuie sa lipseasca din dieta unei persoane care vrea sa traiasca sanatos. Pe langa faptul ca te vor ajuta sa folosesti mai putina sare, ele au si multi nutrienti care iti intaresc sistemul imunitar si previn o paleta larga de alte boli, printre care si cancerul.

Iata ce nu ar trebui sa-ti lipseasca niciodata din bucatarie, conform Ecorazzi:

Turmericul

Turmericul este originar din India, unde este folosit de mai bine de 2.500 de ani, el avand foarte multe elemente antioxidante. Reduce riscul de cancer si are efecte antiinflamatoare, dar te ajuta sa si slabesti. In plus, e de folos in lupta cu Alzheimer-ul, depresiile si artrita.

In fiecare dimineata adauga o jumatate de lamaie intr-o cana de ceai si o pulbere de turmeric, scortisoara si piper rosu. Indulceste totul cu niste picaturi de extract de stevie si vei incepe ziua cu detoxifiantul perfect.

Tarhon

Considerat in unele tari regele ierburilor, tarhonul e folosit de multa vreme in zonele in care acum se afla Rusia, iar grecii il mestecau pentru a amorti dintii si maselele dureroase. In Evul Mediu, tarhonul era antidot pentru muscaturile veninoase ale serpilor. Acum este folosit pentru tratarea problemelor stomacului si multi il pun in mancare pentru a mai reduce din pofta.

Ajuta ficatul sa produca bila si contribuie la o buna digestie, prevenind si bolile de inima, tensiunea ridicata si fiind un bun sedativ.

Cuisoare

Acestea sunt originare din Caraibe si din pacate nu sunt intr-atat de apreciate pe cat ar trebui. Au proprietati antiinflamatoare si antiseptice si efect de calmare. Contribuie si la sanatatea tractului gastro-intestinal, controleaza presiunea sanguina si imbunatatesc metabolismul, prevenind cancerul si imbatranirea prematura, datorita antioxidantilor continuti.

Gustul lor e inconfundabil in supe, tocanite si sosuri, dar si in biscuiti, prajituri, placinte, ciocolata calda si gemuri.

Maghiran

Acesta are in primul rand un parfum unic, ce nu poate fi intrecut in prospetime de aromele imbuteliate in sticlute elegante. In Egipt el era folosit in mod traditional in producerea cosmeticelor, dar acum este utilizat pentru aroma pe care o da mancarii.

Stimuleaza digestia, creste apetitul, alunga stresul, insomniile si are si usor efect diuretic. E util in starile de voma, diaree, dar si in caz de hepatita, subnutritie, piele iritata, pancreatita, febra sau raceala.

Maghiranul uscat poate fi presarat in supe, sosuri si tocanite, iar proaspat poate fi pus peste paste.

Rozmarinul

Adesea folosit in aromoterapie, rozmarinul are efecte calmante si trateaza oboseala, imbunatateste starea de spirit si previne anxietatea, calmand muschii si ajutand digestia.

Daca il consumi in mod regulat, vei preveni obezitatea, vei trata bolile de stomac, simptomele astmului si vei scapa de ritmul prea accelerat al batailor inimii. Ajuta si in caz de mahmureala, raceli, desfunda sinusurile, calmeaza durerile musculare, crampele si migrenele.

El merge de minune asortat cu legume si carne, asa ca poate fi folosit in multe retete.

Sursa: ziare.com

Foto: blogculinar.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii