Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Iasul va fi din nou gazda Comitetului Regiunilor
Articol de Alexandra StefanescuConsiliul Judetean Iasi va organiza in toamna anului 2014 un important eveniment de politica externa. Iasul va deveni gazda pentru membrii Comisiei pentru Politica de Coeziune Teritoriala (COTER) din cadrul Comitetului Regiunilor (CoR).
„In a doua jumatate a lunii septembrie la Iasi va avea loc un seminar al membrilor COTER, una din cele mai importante comisii din cadrul Comitetului Regiunilor. La eveniment vor participa presedinti de regiuni, primari si consilieri locali si regionali din tarile Uniunii Europene, care sunt totodata si membri in Comitetul Regiunilor, dar si importanti reprezentanti din administratia publica locala si nationala din Romania. Este a doua intalnire cu elita politico-administrativa a Uniunii Europene pe care o organizez la Iasi”, a anuntat Cristian Adomnitei, Presedintele Consiliului Judetean Iasi si totodata membru al Comisiei COTER a Comitetului Regiunilor.
Adomnitei face parte din delegatia Romaniei din cadrul CoR din septembrie 2012, fiind membru atat in COTER, cat si in Comisia pentru cetatenie, guvernanta, afaceri externe si institutionale (CIVEX).
La mijlocul lunii iunie a acestui an Consiliul Judetean Iasi a organizat Seminarul Comisiei CIVEX a CoR, unul din cele mai importante evenimente de politica externa ale anului din Romania. Conducatorul lucrarilor a fost Vladimir KISSIOV, Prim-vicepresedintele Comisiei amintite. Sesiunea I a seminarului a analizat „Mecanismele cooperarii transfrontaliere la granita de est a Uniunii Europene – perspectiva politica si academica”. Cea de-a doua sesiune a seminarului a constat intr-o analiza a „Capacitatii autoritatilor locale si regionale din UE de cooperare cu tarile de la granita de est a UE – Cooperarea transfrontaliera la nivel local/regional intre UE si tarile EaP”. Delegatiile straine au participat si la deschiderea Forumului Economic al Euroregiunii Siret – Prut – Nistru, Iasul devenind astfel o adevarata punte de legatura intre Est si Vest.
CoR a fost infiintat prin Tratatul de la Maastricht (1992), raspunzand cererii formulate de autoritatile locale si regionale de a fi reprezentate in Uniunea Europeana. Acesta functioneaza incepand cu 1994. In prezent, CoR este un organism complementar celor trei institutii comunitare (Consiliul de ministri, Comisia Europeana, Parlamentul European). El are rolul de a reprezenta interesele colectivitatilor locale si regionale si de a asigura participarea acestora la procesul de integrare. Fiind constituit ca un organ consultativ al Consiliului si al Comisiei, CoR trebuie consultat obligatoriu in anumite domenii ale politicii regionale – coeziune economica si sociala, cultura, energie, transporturi, educatie si formare, politica regionala, sanatate. CoR reprezinta o „punte” de legatura intre institutiile europene si regiunile, comunele si orasele Uniunii Europene. Membrii CoR detin mandate (administrative) pe plan regional sau local, nu functioneaza permanent la Bruxelles si ca urmare mentin constant legatura cu cetatenii. Se reunesc de cinci ori pe an in sesiune plenara, ocazie cu care adopta recomandarile facute pe baza datelor furnizate de diversele comisii.
Foto: financiarul.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email