Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI LOCALE
Iasiul, pe locul trei in topul municipiilor resedinta de judet care au pierdut cei mai multi locuitori in ultimii 10 ani
Articol de Madalina IrimiaPopulatia stabila recenzata a Romaniei a scazut in ultimii 10 ani cu peste 2,6 milioane de persoane, ajungand in prezent la 19.043.767 de persoane. Acesta este cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii 35 de ani, conform datelor preliminare ale celui mai recent recensamant realizat de catre reprezentantii Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari orase ale tarii afectate de aceasta scadere, mai exact municipiile resedinta de judet, au fost Galati, Dolj, Iasi, Brasov si Constanta. In total, doar la nivelul acestora, populatia stabila recenzata a scazut cu 296.384 de locuitori, aproape de doua ori cat intreaga populatie recenzata, in 2012, a municipiului Pitesti.
Contactati de gandul, reprezentantii administratiilor locale ale unora dintre cele mai mari orase din tara la nivelul carora s-a inregistrat o scadere masiva a numarului de locuitori sustin ca de vina pentru aceste rezultate este saracia, nu lipsa atragerii unor investitori care sa creeze noi locuri de munca in regiunile respective.
Explicatia reprezentantilor Primariei Municipiului Iasi pentru scaderea masiva a populatiei stabile: Industria se afla in moarte clinica
Pozitia a treia in clasament este ocupata de catre municipiul Iasi, unde populatia stabila recenzata a scazut in ultimii 10 ani cu 57.478 de persoane, mai exact cu 17,91%, in timp ce la nivelul intregului judet populatia stabila recenzata a scazut, in aceeasi perioada de timp, cu 11,43%.
Astfel, Iasiul a devenit al treilea cel mai mare oras din Romania dupa ce numarul locuitorilor sai a scazut de la 320.888 de persoane la 263.410 de persoane.
Pentru aceasta scadere, reprezentantii autoritatilor locale dau vina pe sectorul industrial din acest municipiu care se afla, in prezent, "in moarte clinica". "In ultimii 20 de ani, Iasiul ca oras industrial este in moarte clinica", a declarat pentru gandul Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Iasi.
El ne-a explicat, de asemenea, ca o mare parte a locuitorilor care lucrau in cadrul Uzinelor Nicolina si in cadrul fostului Combinat de Utilaj Greu din Iasi, Fortus, s-au retras in ultimii ani in zonele rurale dupa ce, din cauza performatelor reduse, ele au fost inchise.
"Nu au facut performanta si incetul cu incetul au fost inchise si forta de munca ramasa nu a putut fi absorbita", ne-a explicat Buraga. "Pe vremea comunistilor forta de munca necalificata a fost adusa din zona rurala. Acum oamenii se intorc de unde au plecat", ne-a mai spus el.
"S-a dezvoltat foarte mult in Iasi latura comerciala, de retail, dar industria grea care aduce bani in societate lipseste", sustine purtatorul de cuvant al Primariei Municipiului Iasi.
Integral pe gandul.info
Foto: rtv.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email